G7: Στα «μαχαίρια» οι ΗΠΑ με τους εταίρους τους εξαιτίας των δασμών

Με τον Αμερικανό ομόλογό τους συγκρούστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 με αφορμή την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Οικονομικών του Καναδά Μπιλ Μορνό. Οι ΗΠΑ έχουν λίγες ημέρες στη διάθεσή τους για να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο, διαμηνύει η Γαλλία.

Προσφυγή ΕΕ-Καναδά στον ΠΟΕ: Οι ΗΠΑ παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι με τους δασμούς

«Σχετικά με το εμπόριο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες» υπογράμμισε ο Μορνό σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, αφού υποδέχθηκε τους συναδέλφους του στο πλαίσιο της Συνόδου της G7 στο Ουίσλερ, στον Καναδά.
«Οι Αμερικανοί αποφάσισαν, όπως εμείς το βλέπουμε, να προβούν σε ενέργειες που δεν είναι σε καμία περίπτωση εποικοδομητικές, στην πραγματικότητα είναι καταστροφικές για την ικανότητά μας να πετύχουμε πράγματα στο θέμα των δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα» υπογράμμισε ο Καναδός υπουργός, μετά το τέλος των συνομιλιών.
Επιπλέον, στο τέλος της τεταμένης Συνόδου, οι υπουργοί Οικονομικών των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν από τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν να μεταφέρει στον Λευκό Οίκο την «ομόφωνη ανησυχία και απογοήτευσή» τους σχετικά με το θέμα των αμερικανικών δεσμών.
«Οι υπουργοί και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών συμφώνησαν ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί στη Σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο Σαρλεβουά, όπου χρειάζεται η ανάληψη αποφασιστικής δράσης. Στόχος θα πρέπει να είναι να αποκατασταθούν οι συλλογικές συνεργασίες για την προώθηση του ελεύθερου, δίκαιου, προβλέψιμου και αμοιβαίως επωφελούς εμπορίου» επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν της G7 που συνέταξε ο Καναδάς.
Σε αυτό το κλίμα, η Γαλλία προέτρεψε τις ΗΠΑ να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στους Ευρωπαίους συμμάχους τους και εταίρους στη G7 και να το κάνουν άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.
«Θέλω να πω ξεκάθαρα (…) ότι εναπόκειται στην αμερικανική διοίκηση να λάβει τις σωστές αποφάσεις για να κατευνάσει την κατάσταση και να απομακρύνει τις δυσκολίες. Η επόμενη εβδομάδα εξαρτάται από την απόφαση που η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες ώρες, δεν μιλάω για τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, μετά το τέλος της Συνόδου.
«Έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας λίγες ημέρες για να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα και να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των κρατών μελών της G7» τόνισε ο Λε Μερ.
Οι διαφωνίες της EE με τις ΗΠΑ για τους δασμούς θα ενισχύσουν την πολιτική βούληση των κρατών μελών προκειμένου να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
«Υπήρξαν διάφορα θέματα που συζητήθηκαν στη G7 για τα οποία δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι το αρκετά ασυνήθιστο στην ιστορία της G7» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7.
Εκτός του θέματος των αμερικανικών δασμών, οι ευρωπαϊκές χώρες επισήμαναν στις ΗΠΑ την ανησυχία τους σχετικά με τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να έχουν εμπορικές συναλλαγές και με τα δύο κράτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, κάθε ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς, περιλαμβανομένης της Συνόδου των ηγετών της G7 στο Κεμπέκ την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να παραστεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-02 21:43:42

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ