Στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, οι Ένοπλες Δυνάμεις παρουσίασαν με εντυπωσιακό τρόπο τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό, με αποκορύφωμα την πρώτη δημόσια παρουσίαση της «Ασπίδας του Αχιλλέα», του νέου διακλαδικού συστήματος αεράμυνας της χώρας.
Η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου μετατράπηκε σε βιτρίνα σύγχρονης αμυντικής τεχνολογίας. Στην αεράμυνα ξεχώρισαν το αυτοκινούμενο σύστημα SPYDER με ραντάρ AESA και πυραύλους Derby και Python, καθώς και τα συστήματα BARAK MX και DAVID’S SLING με τον πύραυλο Stunner τεχνολογίας hit-to-kill. Την αντιαεροπορική θωράκιση συμπλήρωσαν τα εγχώρια anti-drone συστήματα «Κένταυρος» –δοκιμασμένο με επιτυχία από φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα– και το υπό ανάπτυξη σύστημα «Υπερίων» της ΕΑΒ.
Στον τομέα των μη επανδρωμένων μέσων ξηράς και αέρος, παρουσιάστηκαν το αμφίβιο όχημα AGEMA, το ελληνικής σχεδίασης mini cruise drone «Αρπυία», καθώς και τα εξελιγμένα αεροχήματα επιτήρησης V-BAT και Patroller, τα οποία παρέχουν εικόνα του πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο.
Παράλληλα, την προσοχή έκλεψαν τα ναυτικά και υποβρύχια συστήματα, όπως το ελληνικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας «Ανεμογιάννης», το αυτόνομο USV Corsair, το σκάφος ειδικών επιχειρήσεων VICTA που συνδυάζει ιδιότητες ταχύπλοου και υποβρυχίου, καθώς και τα τηλεχειριζόμενα οχήματα εξουδετέρωσης ναρκών Plutino και Pluto Gigas, πλαισιωμένα από τις βαρέως τύπου τορπίλες Seahake-mode 4.
Η παρουσίαση αυτή απέδειξε ότι η χώρα περνά σε μια νέα εποχή δικτυοκεντρικής άμυνας, όπου η συνέργεια επανδρωμένων και αυτόνομων συστημάτων πολλαπλασιάζει την επιχειρησιακή ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.



