Πιο κοντά στην ικανοποίησή του αναμένεται να βρεθεί το αίτημα της Αθήνας για αξιοποίηση της ρήτρας διαφυγής στην ενέργεια, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Νοεμβρίου.
Στο ερχόμενο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών και ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις θα επανεξετάσουν τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης υπό το βάρος της νέας εκτίναξης των τιμών. Η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο άγγιξε τα 100 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, την ώρα που η ρητορική του Προέδρου Τραμπ για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές προαναγγέλλει περαιτέρω αναταράξεις.
Στον αντίποδα, δημοσιονομικά αυστηρές χώρες επιμένουν στην πιστή εφαρμογή του νέου συμφώνου, επικαλούμενες την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων τους.
Τι διεκδικεί η ελληνική πλευρά
Έχοντας ήδη τη θετική εισήγηση της Κομισιόν, η Ελλάδα ζητά πρόσθετη ευελιξία: από το πακέτο επενδύσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ της ρήτρας διαφυγής, τα 600 εκατομμύρια να κατευθυνθούν σε επενδύσεις και τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια σε έκτακτες ενισχύσεις. Με την προσθήκη ακόμα 200 εκατομμυρίων ευρώ από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2027, η Αθήνα στοχεύει στη δημιουργία ενός «κουμπαρά» 600 εκατομμυρίων ευρώ για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Βασικό επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς αποτελούν η διαρκής μείωση του δημόσιου χρέους κατά 8% του ΑΕΠ, καθώς και τα διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η διαπραγμάτευση για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης θα συνεχιστεί στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Νοεμβρίου, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν από την Κομισιόν νέες προτάσεις, παράλληλα με τις συζητήσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2028-2034.



