Σε πλήρη και κανονική λειτουργία επανήλθαν το δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών Starlink καθώς και η στρατιωτική εκδοχή του Starshield στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας, Εβχένι Χμάρα. Η αποκατάσταση των δικτύων πραγματοποιείται ύστερα από μια εβδομάδα σημαντικών περιορισμών, οι οποίοι προκάλεσαν αισθητή επιβράδυνση στις ταχύτητες σύνδεσης και σοβαρά προβλήματα στον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο μέτωπο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χμάρα, τα συστήματα παρακολούθησης του Υπουργείου Άμυνας καταγράφουν πλέον σταθερή σύνδεση και ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 400 χιλιόμετρα την ώρα. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της SpaceX επέστρεψαν στις κανονικές τους επιδόσεις, αποκαθιστώντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα στη λειτουργία του Starlink εμφανίστηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας για την αγορά ρωσικού ντίζελ. Παράλληλα, η αμερικανική πλευρά άσκησε πιέσεις προς το Κίεβο προκειμένου να τερματίσει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων. Δημοσιογραφικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι η εντολή για τη σκόπιμη μείωση της ισχύος του Starshield προήλθε απευθείας από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου.



