Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση, με πολλούς να προειδοποιούν ότι κινδυνεύει ακόμα και με «λουκέτο». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο είναι τόσο σοβαρά που τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του.
Ο νέος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πραγματικό χάος όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι δύο βασικοί οργανισμοί που υπάγονται στο υπουργείο, ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ο ΕΛΓΑ, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τις αγροτικές αποζημιώσεις, είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένος και αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τους αγρότες. Ο Οκτώβριος κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμος για τη βιωσιμότητα του οργανισμού, καθώς η οικονομική του κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οργανισμό πληρωμών κοινοτικών ενισχύσεων. Εδώ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, έχουν εντοπίσει σωρεία παρατυπιών και σκάνδαλα που αφορούν κοινοτικές επιδοτήσεις – «μαϊμού». Η κ. Κοβέσι αναμένεται να καταθέσει πόρισμα για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ των τελευταίων ετών, το οποίο θα αποδίδει ευθύνες για τις κακοδιαχειρίσεις.
Σημαντικό μέρος του προβλήματος αφορά το πρόστιμο των 283 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε πρόσφατα η Κομισιόν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό το πρόστιμο σχετίζεται με την κακή λειτουργία του συστήματος υποβολής αιτήσεων για επιδοτήσεις, την ανεπαρκή διενέργεια ελέγχων και τις πληρωμές επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν τις δικαιούνταν. Υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες δικαιούχοι να κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν αδίκως, ενώ σχεδόν 200 χιλιάδες αγρότες μπορεί να βρεθούν υπό έλεγχο για κονδύλια που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ενημερωθεί για την κρίσιμη κατάσταση και αναζητείται άμεσα λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η «χρεοκοπία» ενός από τα βασικά υπουργεία της χώρας. Η κατάσταση αυτή, που εντείνεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τη γενικότερη κοινωνική αναταραχή, αποτελεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να βρει μέτρα και λύσεις ενόψει της ΔΕΘ.
Η ζοφερή εικόνα που επικρατεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαιτεί άμεσες και δραστικές ενέργειες για να αποφευχθεί ένα πιθανό κραχ που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους αγρότες όσο και στην ελληνική οικονομία συνολικά.
του Δημήτρη Κουτσούκου