ΥΠΕΞ ΕΕ: Ευθύνες στη Δαμασκό για τα δεινά του συριακού λαού (video)

Την κατανόησή του για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία εξέφρασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Την  ίδια ώρα στη Βρετανία η πρωθυπουργός θα έρθει αντιμέτωπη με επικρίσεις σήμερα επειδή παρέκαμψε το κοινοβούλιο και συμμετείχε στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας το Σάββατο, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ  επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν παραποίησε τα στοιχεία στον τόπο όπου έγινε χρήση χημικών όπλων στην Συρία.

Οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνουν ότι «το καθεστώς της Συρίας φέρει την συντριπτική ευθύνη για καταστροφική ανθρωπιστική κρίση και για τα δεινά του συριακού λαού«. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν έντονα την συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από από το καθεστώς της Συρίας και από τον Da’esh συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης στη Ντούμα.
Υιοθετήθηκε σε συνέχεια ελληνικής παρέμβασης, ότι η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος της Ένωσης είναι η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία.
Δηλώνουν ότι «το Συμβούλιο της ΕΕ κατανοεί ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τον λαό του».
Επιπλέον, το Συμβούλιο της ΕΕ διαπιστώνει στα συμπεράσματά του ότι οι προοπτικές για μια πολιτική λύση στη Συρία απομακρύνονται.
Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοδυτικά της Συρίας έχει περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, οδήγησε σε σημαντική μετατόπιση του τοπικού πληθυσμού και αποτελεί ακόμα μια πηγή σοβαρής ανησυχίας για την ΕΕ».
Επίσης, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των λεγόμενων «περιοχών αποκλιμάκωσης» και παροτρύνει τους εγγυητές της Αστάνα, τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, να διασφαλίσουν την παύση των εχθροπραξιών και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία, καθώς και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να αρθούν οι πολιορκίες.
Έντονη διπλωματική δραστηριότητα και αντεγκλήσεις
Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν απολύτως ότι η στρατιωτική δέσμευσή τους στη Συρία «θα τελειώσει την ημέρα που ο πόλεμος κατά του Νταές θα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Έχουμε έναν και μοναδικό στρατιωτικό σκοπό: τον πόλεμο κατά του ISIS», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος έπειτα από μια συνάντηση με τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν στο προεδρικό μέγαρο.
«Ο Λευκός Οίκος έχει δίκιο που υπενθυμίζει πως η στρατιωτική δέσμευση είναι κατά του Νταές και θα τελειώσει την ημέρα που θα έχει ολοκληρωθεί ο πόλεμος εναντίον του Νταές. Η Γαλλία έχει την ίδια θέση», διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν αναφέρθηκα σε καμία αλλαγή χθες» [στη θέση των ΗΠΑ], επέμεινε.
Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδόθηκε από το BFMTV και το Mediaport, ο Μακρόν είπε πως η Γαλλία «έπεισε» τον Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει πως θέλει να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία, ότι «πρέπει να μείνει μακροπρόθεσμα» στη Συρία.
Μερικές ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει και ότι ο Τραμπ θέλει οι δυνάμεις των ΗΠΑ να αποσυρθούν το ταχύτερο δυνατό και «να συντρίψουν πλήρως τον ISIS».
Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα τους οποίους η Ρωσία μπορεί να έχει παραποιήσει τα στοιχεία στον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Συρία.
Η Ρωσία δεν παραποίησε τα στοιχεία στον τόπο όπου  έγινε χρήση χημικών όπλων στην Συρία, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στο BBC. Οι δηλώσεις του δημοσιεύονται σήμερα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου
Αντιμέτωπη με επικρίσεις στο κοινοβούλιο η Μέι
Στη Βρετανία, θυελλώδης αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου το απόγευμα, με το 36% των Βρετανών να δηλώνουν αντίθετοι στην «προθυμία» της πρωθυπουργού Μει να συνδράμει σε στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα.

Η Μέι πρόκειται να απευθυνθεί στους βουλευτές για την απόφασή της να συμμετάσχει με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου, οι οποίες εξαπολύθηκαν σε απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα επαναλάβει την άποψή της ότι το Λονδίνο «ήταν πεπεισμένο ότι το συριακό καθεστώς είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται» για την επίθεση αυτή και δεν μπορούσε να περιμένει «για να απαλύνει τα ανθρωπιστικά δεινά που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις με χημικά όπλα», σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της.
Οι περισσότερες επικρίσεις προέρχονται από τους Εργατικούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει αμφισβητήσει τη νομική βάση της βρετανικής εμπλοκής στη Συρία.
Ο επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν επεσήμανε χθες Κυριακή ότι η Μέι «θα μπορούσε να έχει ζητήσει τη σύγκληση του κοινοβουλίου εκτάκτως την προηγούμενη εβδομάδα (…) ή να έχει καθυστερήσει ως αύριο, οπότε επιστρέφει το κοινοβούλιο».
«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη χώρα είναι κάτι πιο ισχυρό, όπως για παράδειγμα μια νομοθεσία περί πολεμικών εξουσιών βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο για όσα κάνει εξ ονόματός μας», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξή του στο BBC.
Η Βρετανία έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιδρομές εναντίον της Συρίας, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι όλες οι πιθανότητες θα είναι στο τραπέζι, αν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον των Σύρων.
Η πρόταση του Κόρμπιν για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση ενδέχεται να λάβει τη στήριξη και κάποιων βουλευτών των Συντηρητικών, οι οποίοι έχουν εκφράσει φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Συρία.

Πηγή:ΕΡΤ/ Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη, Γιώργος Συριόπουλος, Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης, AΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Συγκρούσεις στη Ντούμα με νεκρούς και τραυματίεςwww.ert.gr

2018-04-16 14:50:24

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ