Σταϊνμάιερ: Ανησυχία για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας με το Ιράν

«Η πόλωση των δυτικών κοινωνιών αποτελεί απειλή για την δημοκρατία», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος τόσο στην Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ και εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη των διατλαντικών σχέσεων.
Προειδοποίησε δε για τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, αν καταρρεύσει η συμφωνία με το Ιράν.
Ανησυχώ πραγματικά, «όχι μόνο επειδή βλέπω από τον Πρόεδρο (Τραμπ) κάποια ενοχλητικά τουίτς, αλλά επειδή αυτή τη στιγμή αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση η οποία δεν μας βλέπει ως ένα κομμάτι μιας κοινότητας στην οποία ενεργούμε από κοινού, αλλά βλέπει τον κόσμο ως μια αρένα στην οποία ο καθένας πρέπει με κάποιον τρόπο να επιβιώσει», τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, με αφορμή της συμπλήρωσης του πρώτου έτους της θητείας του και πρόσθεσε ότι η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «έκαναν το σωστό» κατά τις επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον.
«Επισήμαναν το ευρωπαϊκό συμφέρον, όχι μόνο στα θέματα πολιτικής εμπορίου, αλλά και σε ό,τι αφορά την διατήρηση της συμφωνίας με το Ιράν, για την οποία η διαπραγμάτευση διήρκησε 10 χρόνια. Και κάτω από την συμφωνία την υπογραφή του έχει βάλει και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος και θυμήθηκε ότι ο κ. Κέρι είχε τότε δηλώσει ότι «με αυτή την υπογραφή μάλλον αποφύγαμε έναν πόλεμο». Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας τι θα μπορούσε να συμβεί, σημείωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και προειδοποίησε ότι «αν η συμφωνία καταρρεύσει, θα ξεκινήσουν νέοι εξοπλισμοί στη Μ. Ανατολή» και η περιοχή, ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, δεν μπορεί να αντέξει νέα αναταραχή.
Σε ό,τι αφορά την στάση της Μόσχας και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε την ανάγκη «να μην προσδιορίζουμε την δική μας εξωτερική πολιτική μόνο με βάση τη σχέση μας με τον σημερινό πρόεδρο» και συμβούλευσε να αποφεύγονται οι υπεραπλουστεύσεις, όπως «ποιος είναι φίλος του Πούτιν και ποιος εχθρός του». Είναι σαφές ότι σήμερα η Ρωσία προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της «περισσότερο απομακρυνόμενη από την Ευρώπη παρά συνεργαζόμενη μαζί της», συνέχισε και πρόσθεσε ότι εξωτερική πολιτική σημαίνει να ψάχνεις και ο ίδιος για δυνατότητες και να μην περιμένεις να κινηθεί ο άλλος. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η σημερινή γερμανική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάνουν ακριβώς αυτό.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, το οποίο απασχολεί σε καθημερινή βάση τον δημόσιο διάλογο, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος διαπίστωσε ότι έχει αυξηθεί η προθυμία για πιο ειλικρινή συζήτηση, ενώ σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα αντισημιτισμού που έχουν παρατηρηθεί τελευταία στην Γερμανία, τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε χώρο στον αντισημιτισμό, εκεί όπου εμφανίζεται δημοσίως» και κάλεσε και τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.
«Είτε πρόκειται για Εβραίους είτε για μουσουλμάνους είτε για πιστούς ή άπιστους είτε για ανθρώπους που μένουν στην χώρα ήδη εδώ και καιρό ως μετανάστες, όλοι θέλουν να βρουν ένα σπίτι στην Γερμανία – κι αυτό δεν θα είναι δυνατό εάν ο αντισημιτισμός απλωθεί σε αυτή τη χώρα. Στο τέλος ο αντισημιτισμός καταστρέφει το «πατρίδα για όλους»», κατέληξε.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-06 21:00:03

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ