Σε χαμηλό δύο εβδομάδων η στερλίνα – Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα για το Brexit

Επεκτείνει τις απώλειές της η στερλίνα, υποχωρώντας σήμερα σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η Βρετανία ετοιμάζεται να παρακάμψει μέρη της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit, δυναμιτίζοντας πιθανόν τις εμπορικές της συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νεότερος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα αλλά η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία εάν η Βρετανία επιχειρήσει να παρακάμψει μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης που υπέγραψε τον Ιανουάριο, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη τη συνθήκη και προκαλώντας προστριβές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι εντάσεις έχουν και πάλι κλιμακωθεί ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως την προθεσμία του Οκτωβρίου για μια εμπορική συμφωνία και στη συνέχεια έως το τέλος της συμφωνίας για το μεταβατικό καθεστώς στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ. Ο βασικός διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα εντείνει τις προετοιμασίες για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Στις 12:00 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε πτώση άνω του 0,5% στο 1,3105 δολάριο, ενώ έναντι του ευρώ διαμορφώθηκε στις 90,11 πένες, επίσης χαμηλό δύο εβδομάδων.

Σολτς: Πραγματική καταστροφή για τους Βρετανούς ενδεχόμενο άτακτο Brexit

Ένα ασύντακτο Brexit θα ήταν καταστροφή για τη Βρετανία και τους πολίτες της, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς στο Reuters, προσθέτοντας ότι τα τελευταία μηνύματα από το Λονδίνο «δεν δημιουργούν υπερβολικές ελπίδες για μια συμφωνία».

«Ένα πράγμα είναι σαφές: ένα άτακτο Brexit δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη, θα ήταν πραγματική καταστροφή για τη Βρετανία και τους πολίτες της», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του ενόψει των σημερινών εμπορικών συνομιλιών για το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε χθες στη Βρετανία ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία εάν προσπαθήσει να πειράξει τη συμφωνία διαζυγίου του Brexit, αυξάνοντας τις προοπτικές για ένα ταραχώδες τέλος σε αυτό το έπος.

Η προειδοποίηση της ΕΕ ήρθε ύστερα από δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ίσως απλά παρακάμψει βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης που υπεγράφη τον Ιανουάριο. Η Βρετανία είπε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία και ότι απλά προχωρά σε αποσαφηνίσεις για να αποφευχθούν οι όποιες μελλοντικές νομικές δυσκολίες.

«Όποιος διαπραγματεύεται θα πρέπει πάντα να έχει ως στόχο ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Σολτς. «Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το ζήτημα, και γι’ αυτό το λόγο δεν ασχολούμαι καν με εικασίες ως προς το εάν θα επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία ή όχι».

«Φυσικά, τα τελευταία μηνύματα από το Λονδίνο δεν δημιουργούν υπερβολικές ελπίδες για μια συμφωνία, αλλά και αυτό μπορεί να είναι μια στρατηγική», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ