Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις και τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια – Πώς θα εγγραφούν οι πρωτοετείς

Μια διαφορετική ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει για τα ελληνικά ΑΕΙ, με τα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, να οδεύουν προς μια «αναγκαστική» είσοδο στη διαδικτυακή εποχή, για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένα. Στην Ελλάδα, φοιτητές και οι φοιτήτριες, ειδικά οι πρωτοετείς, θα συναντήσουν μια πραγματικότητα την οποία δεν είχαν φανταστεί.

Οι εγγραφές τους εφέτος θα γίνουν ηλεκτρονικά, αν και τα Ιδρύματά τους θα τους ενθαρρύνουν να προσέλθουν στις γραμματείες των τμημάτων τους, σε μικρές ομάδες βέβαια και με τη χρήση μάσκας και άλλων μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο θα γίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου «εξ αποστάσεως», καθώς οι διαλέξεις σε κοινό μεγαλύτερο των 50 ατόμων απαγορεύονται. Υπάρχουν βέβαια πολλοί καθηγητές που θα επιλέξουν να «σπάσουν» μεγαλύτερες ομάδες σε ομάδες 50 ατόμων, ώστε να παραδίδουν τα μαθήματα διά ζώσης.Στη συντριπτική πλειονότητα των ΑΕΙ όμως, οι διαλέξεις θα γίνονται εφέτος το πρώτο εξάμηνο μέσα από τις ίδιες πλατφόρμες που χρησιμοποίησαν τα πανεπιστήμια και την άνοιξη, ενώ οι διοικήσεις τους θα έχουν στη διάθεσή τους μια «δεξαμενή» 2.000 θέσεων επικουρικού προσωπικού (μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές τους) που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φροντιστηριακού τύπου μικρών ομάδων μέσα στα ΑΕΙ.

«Ηλεκτρονικά» και η εξεταστική
Πολλά ΑΕΙ αναρωτιούνται σήμερα πότε και πώς θα μπορέσουν να οργανώσουν αυτές τις υπηρεσίες γρήγορα και αποδοτικά. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί το κομμάτι της αξιοπιστίας των εξεταστικών διαδικασιών που θα γίνονται όλο αυτό το διάστημα. Οπως είναι γνωστό, και η επαναληπτική εξεταστική περίοδος θα γίνει όπως ακριβώς και εκείνη της άνοιξης, δηλαδή κυρίως «ηλεκτρονικά». Τα εργαστηριακά μαθήματα σε κάθε περίπτωση θα γίνονται διά ζώσης. Στο δεύτερο ακαδημαϊκό εξάμηνο ωστόσο, ενδέχεται τα ΑΕΙ να κάνουν μικρά «ανοίγματα» σε μεγαλύτερους πληθυσμούς φοιτητών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης λέει ότι «θέλουμε οι φοιτητές να επιστρέψουν από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς στα Ιδρύματά τους, αλλά προσεκτικά και με μέτρα ασφαλείας. Ενα από αυτά είναι οι μικρές ομάδες διδασκαλίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ