Πολιτικές κόντρες στον απόηχο της συμφωνίας – Την Τετάρτη η κύρωση στα Σκόπια (video)

Το μακεδονικό κυριαρχεί στην επικαιρότητα και πυροδοτεί πολιτικές συγκρούσεις, αλλά και αναταράξεις στο κόμμα των ΑΝΕΛ με παραιτήσεις στελεχών. Επιζήμια χαρακτηρίζει τη συμφωνία η αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι παράγει ήδη τετελεσμένα. Δεν δώσαμε το όνομα, αλλά το πήραμε πίσω, τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς και επανέλαβε ότι τα Σκόπια πρέπει να ικανοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις, όπως η συνταγματική αλλαγή και η διενέργεια δημοψηφίσματος για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και να μπορέσουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στις 11 το πρωί της Τετάρτης θα γίνει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η κύρωση της συμφωνίας. Θα ακολουθήσει το φθινόπωρο το δημοψήφισμα και οι συνταγματικές αλλαγές.

Συνεχίζεται η έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ στις Πρέσπες την περασμένη Κυριακή. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «τελείωσε ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και παρά τα όσα λέγονται κριτικά, η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι εμείς δεν φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα». «Δε δώσαμε. Κάναμε την καλύτερη συμφωνία, πήραμε αυτά που ουδέποτε τα ζήτησαν, Σύνταγμα, erga omnes στο εσωτερικό», είπε ακόμη ο κ. Κοτζιάς.
Αντί να δίνει συνεντεύξεις για την επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε και παράγει ήδη τετελεσμένα, η ΝΔ καλεί τον ΥΠΕΞ να δώσει εξηγήσεις: «Γιατί παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να δηλώνουν «Μακεδόνες» και να ισχυρίζονται ότι μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε στο παρελθόν;»
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ1 είπε: «Δεν μπορεί να έχει προδοθεί ολόκληρη η ελληνική θέση και να έχει προδοθεί ολόκληρη η θέση της ΠΓΔΜ. Υπάρχει ένα συμβιβασμός είναι μία πολύ καλή συμφωνία για την ελληνική πλευρά και θα είναι πολύ καλό όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πούνε την αλήθεια».
Διχάζει τους ΑΝΕΛ η Συμφωνία
Η υπογραφή της συμφωνίας δημιουργεί διαλυτικά φαινόμενα στους ΑΝΕΛ, καθώς πολλά στελέχη τους ειδικά στη Β.Ελλάδα να παραιτούνται, ενώ κορυφαία ονόματα του κόμματος έχουν διαφορετικές απόψεις. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θόδωρος Τοσουνίδης είπε στο Κόντρα: «Η τελική απόφαση για την έγκριση θα παρθεί ή δεν θα παρθεί εδώ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εδώ θα το σταματήσουμε. Ίσως να είναι και η στιγμή που ενδεχομένως χωρίσουν οι δρόμοι μας με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε στα Παραπολιτικά FM: «Επειδή τη διάβασα τη συμφωνία πολλές φορές δεν είναι καθόλου δεσμευτική, σε περίπτωση που κάτι από αυτά που είναι στη συμφωνία δεν γίνουνε, η FYROM δεν πρόκειται ούτε στο ΝΑΤΟ να μπει ούτε στην ΕΕ».
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά είπε ότι «εάν και εφόσον έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή οι ΑΝΕΛ δεν θα τη στηρίξουμε. Για να δούμε τότε ποίοι θα την στηρίξουν;
Την ίδρυση νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, περίπου ως το τέλος του 2018, προανήγγειλε ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος. Σημείωσε ότι αφορά βουλευτές εν ενεργεία που είναι και ανεξάρτητοι.
Σκόπια: Αύριο η κύρωση
Η Βουλή της πΓΔΜ θα κυρώσει αύριο τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης της χώρας.
Προηγούμενως σήμερα, η Βουλή της πΓΔΜ, με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά, αποφάσισε η κύρωση της συμφωνίας να γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος.
Σήμερα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της πΓΔΜ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας.
Την ανάγκη εξέτασης της συμφωνίας με τη διαδικασία του επείγοντος αιτιολόγησε, στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από το κοινοβούλιο πριν από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 25 και 26 Ιουνίου, προκειμένου, όπως είπε, η χώρα να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς». Πρόσθεσε, δε, ότι «η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του για αύριο μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Hristian Mickoski γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας. Ο βουλευτής του κόμματος αυτού Antonio Milososki ανέφερε ότι το VMRO-DPMNE θεωρεί πως η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και το μοναδικό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με το κόμμα αυτό, είναι να μην προχωρήσει η κύρωσή της από το κοινοβούλιο της χώρας.
Για την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή απαιτείται απλή πλειοψηφία. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει στη Βουλή άνετη πλειοψηφία, δεν αναμένεται να προκύψει κανένα πρόβλημα, προκειμένου η Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία.
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς
Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος
Σχετική είδηση: ΠΓΔΜ: Αύριο η κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας (ανταπόκριση)www.ert.gr

2018-06-19 19:45:42

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ