Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – Ενθαρρυντικά τα στοιχεία στην Ελλάδα (video)

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως ανάμεσα στους νέους, την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., 33,3% είναι η μείωση των καπνιστών ηλικίας 16-24 ετών, μεταξύ των ετών 2009-2014, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων που φτάνει το 57% μεταξύ των ετών 2007 και 2017. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας εξακολουθούν ωστόσο να καπνίζουν, ενώ  ένας στους τέσσερις σχεδιάζει «να το κόψει’.

Ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει πως «συνήθως τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας είναι αρνητικά αλλά σήμερα υπάρχουν καλά νέα», αναφερόμενος στην μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων κατά 50% την τελευταία 10ετία. «Είναι άλλωστε αδιανόητο να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα σοβαρό αντικαπνιστικό νόμο. Πρώτον γιατί δεν υπήρξε πολιτική βούληση και δεύτερον γιατί δεν συγκροτήθηκε ποτέ αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός», αναφέρει ο Κ.Μητσοτάκης και τονίζει: «Το έχω ξαναπεί και θέλω σήμερα να το επαναλάβω. Μόλις γίνουμε κυβέρνηση ο νόμος θα εφαρμοστεί. Χωρίς εξαιρέσεις. Παντού και πάντα».
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου, Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στη μείωση του συνόλου των καπνιστών κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι «ο Έλληνας έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Στόχος είναι μία νέα γενιά χωρίς τσιγάρο».
Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος τόνισε πως το υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες για έλεγχο του καπνίσματος σαν μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει άμεσα τη δημιουργία διυπουργικού οργάνου για τον συντονισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή του νόμου».
Στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας Δ. Κόκκινος τόνισε ότι το κάπνισμα είναι κύριος παράγων κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος μυοκαρδίου, περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και ανευρυσμάτων αορτής, υποστηρίζοντας έτσι την αφιέρωση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στην επίδραση της χρήσης προϊόντων καπνού στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο κύριος Κόκκινος ανέφερε ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 28% του θανάτου ανδρών και 13% του θανάτου γυναικών ηλικίας 35-60 ετών.
Η Βάσω Ευαγγελοπούλου, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, παρουσίασε το νέο τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω», η φιλοσοφία του οποίου είναι, με τρόπο ευχάριστο, να λαμβάνουν τα παιδιά θετικά μηνύματα για τη ζωή, μαθαίνοντας να μην καπνίζουν. Το τετράδιο εκτυπώθηκε σε 160.000 αντίτυπα από το Εθνικό Τυπογραφείο με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και μοιράζεται με χορηγία των ΕΛ.ΤΑ. σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Ε’ και της ΣΤ’.
Η πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ., Ευφροσύνη Σταυράκη δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στο να φτάσουν στα παιδιά και να διδαχτούν με γλαφυρότητα και επιστημοσύνη, μηνύματα σχετικά με την εξάρτηση και τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά και θετικά μηνύματα, που προάγουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις, ουσιαστικά ελεύθερο».
Ο βουλευτής περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Δέδες τόνισε:«Είναι γεγονός ότι οι αντικαπνιστικές διατάξεις αποτελούν αρνητικό παράδειγμα καταστρατήγησης και μη εφαρμογής, και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στην προσπάθεια αυτή, η Πολιτεία δεν εστιάζει σε κατασταλτικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά αντίθετα στη δημιουργία αντικαπνιστικής συνείδησης στη νεολαία μας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έγινε και η χορηγία της έκδοσης των 160.000 μαθητικών τετραδίων «Μαθαίνω να μην καπνίζω» από τη Βουλή των Ελλήνων», τόνισε.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννηwww.ert.gr

2018-05-31 21:25:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ