Οκονόμου: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ δεν είναι αυτό που ήταν (audio)

Ο κ. Παντελής Οκονόμου, Δρ. Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και τέως Επιθεωρητής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι η συμφωνία από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, αφορά στην καταστροφή και στον διαρκή και αυστηρό έλεγχο τμημάτων ενός μεγάλου προγράμματος και τον περιορισμό δραστηριοτήτων πυρηνικού ειρηνικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα, μετά τη συμφωνία, σχεδόν είναι αδύνατον να μετατραπεί από ειρηνικό σε στρατιωτικό πρόγραμμα, σε πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό και να γνωστοποιηθεί.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι το Ιράν σήμερα έχει έναν αντιδραστήρα που είναι καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς, κυρίως παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά έχει και πολλές δραστηριότητες παγωμένες και πολλές έχει καταστρέψει, που αφορούσαν την εξέλιξη αυτού του προγράμματος, δηλαδή να εμπλουτίσει ουράνιο και να παράξει πλουτώνιο. Ο στόχος των κρατών που έχουν δυνατότητα εμπλουτισμού, τόνισε ο κ. Οικονόμου, είναι να παράγουν καύσιμα αντιδραστήρων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον βέβαια, μιλάμε για προγράμματα για ειρηνικό σκοπό. Παράλληλα όμως η ικανότητα του εμπλουτισμού, οι εγκαταστάσεις, η τεχνογνωσία δίνουν τη δυνατότητα να παράξει κάποιος πολύ περισσότερο εμπλουτισμένο ουράνιο απ’ όση θα χρειαζόταν ένας αντιδραστήρας για ειρηνικούς σκοπούς, το οποίο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή πυρηνικών όπλων. Είναι δυνατότητα αυτό, επεσήμανε, αλλά σαν θεωρητική δυνατότητα, δεν απαγορεύεται από το διεθνές νομικό πλαίσιο. Ίσως αυτό να είναι και μία αδυναμία της συμφωνίας μη εξάπλωσης πυρηνικών όπλων γιατί δεν μπορεί να απαγορεύσει την κατοχή αυτής της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας όταν δεν έχεις σκοπό να τους χρησιμοποιήσεις για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι το Ιράν πριν από τη συμφωνία αυτή είχε φθάσει να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο και πυρηνικά όπλα, και την αύξανε την ικανότητά του αυτή, όπως προέκυπτε από τις επιθεωρήσεις, για να μπορεί, όπως δήλωνε, να είναι πιο αποτελεσματικό στην παραγωγή ουρανίου, που θα χρησιμοποιούσε για κατασκευή καυσίμων των αντιδραστήρων.
Σήμερα όλο το πρόγραμμα, το παγωμένο και το μερικώς λειτουργούν ελέγχεται αυστηρότατα από τον διεθνή οργανισμό ατομικής ενέργειας, διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου. Η συμφωνία ήταν πολυεθνής, υπεγράφη από τις 5 πυρηνικές δυνάμεις τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας δηλ. Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία συν τη Γερμανία, γι’ αυτό λέγεται συμφωνία 5 συν 1, συγχρόνως υπέγραψε και η ΕΕ.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και η εφαρμογή των κυρώσεων που είχαν αρχίσει να αίρονται, θα αφορά σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν άμεση σχέση με τις διεθνείς εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες του Ιράν.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζήwww.ert.gr

2018-05-16 12:23:13

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ