Ισχυρό μήνυμα Γιούνκερ για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια (video)

Μηνύματα προς την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Τουρκία, εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είχε συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και μίλησε σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Γιούνκερ-Τσίπρας: Η Ελλάδα ολοκληρώνει τον Αύγουστο το 3ο και τελευταίο πρόγραμμα (video)

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές τους δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισαν την κοινή βούληση της Ελλάδας και της Κομισιόν, η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας από το «τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα» να είναι «η πιο καθαρή» και «η πιο σαφής».
Τόνισαν ότι πριν από το τέλος του καλοκαιριού, στις 20 Αυγούστου που βγαίνει από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα είναι μια κανονική χώρα, όπως οι υπόλοιπες στην Ευρωζώνη.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της Κομισιόν συμφώνησαν «κάτι πολύ σημαντικό»: ότι αυτή είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στη μνημονιακή Ελλάδα, όχι γιατί δεν σκοπεύει να ξανάρθει σύντομα, «αλλά γιατί πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή κανονικότητα, θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα, θα ξαναγίνει μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε τα αποτελέσματα των προσπαθειών της χώρας στην οικονομία μιλώντας για «εξαιρετικές» επιδόσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελούν «το διαβατήριό μας για την καθαρή έξοδο».
Στο ερώτημα αν η χώρα οδεύει προς μια καθαρή έξοδο, ή αν τίθεται θέμα προληπτικής γραμμής και πώς -δεδομένης της υπεραπόδοσης και των υψηλών πλεονασμάτων- είναι δυνατόν να ζητούν ακόμη οι θεσμοί να υπάρξει μεγαλυτερη λιτότητα για το 2019 και το 2020, ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν σαφής: «Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της λιτότητας, της τυφλής λιτότητας, της άκαμπτης λιτότητας«.
Πρόσθεσε «όχι προληπτική γραμμή» για να υπογραμμίσει:»Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής απόδοσης που έχει επιτευχθεί και για δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ως ενδεικτικό το ότι η Ελλάδα πέτυχε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στην Ευρώπη, για να σημειώσει ότι «αυτά αποκαθιστούν την αξιοπιστία της χώρας και προδικάζουν με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το 2018 και 2019″.
Σημείωσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια, δίνοντας μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη».
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση που τέθηκε και στον κ. Γιούνκερ, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πως και η κυβέρνηση εργάζεται για να είναι μια καθαρή και σαφής έξοδος, τονίζοντας: «Αυτό σημαίνει ότι μετά από οκτώ χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο καθεστώς όλων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης […] Η εκπληκτική δημοσιονομική απόδοση της οικονομίας είναι το διαβατήριο (σσ: γι αυτή την καθαρή έξοδο)».
Είπε ότι έγιναν λάθη το προηγούμενο διάστημα -όχι με την ευθύνη της Επιτροπής- και πως αποδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ότι υπήρχαν υπερβολικές απαιτήσεις, ενώ αποδείχθηκε και η αποτυχία σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις κάποιων από τους θεσμούς σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνταν για την επίτευξη των στόχων.
«Τώρα με νηφαλιότητα, όχι μόνο δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για περισσότερη λιτότητα, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα ελαφρύνουμε την οικονομία από δυσβάσταχτη φορολογία, προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Πιστεύω ότι σε αυτόν τον στόχο βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» τόνισε.
Για το χρέος είπε ότι «Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέους και θα ήθελα όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί, ενώ εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για τον τρόπο που η χώρα προχωρά.

Γιούνκερ: Θεωρώ την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου – Συνάντηση με τον ΠτΔ (video)

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον κ. Γιούνκερ στο Προεδρικό Μέγαρο. «Ούτε μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ε.

Γιούνκερ στη Βουλή: H Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα (video)

«Η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 13.00 στην ολομέλεια της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «ο ερχόμενος Αύγουστος θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα μας με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός κυρίαρχου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επισήμανε ακόμη πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και ζήτησε από την Τουρκία την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν» είπε.
Το απόγευμα ο κ. Γιούνκερ θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγή:ΕΡΤwww.ert.gr

2018-04-26 21:30:37

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ