Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία για το μακεδονικό (video)

Η Βουλή της ΠΓΔΜ με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά επικύρωσε σήμερα τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.Ένας βουλευτής, που προέρχεται από το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, ψήφισε «παρών», διαφοροποιώντας τη στάση του από τους άλλους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στη Βουλή απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, καθώς το κόμμα αυτό έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Για την επικύρωση της συμφωνίας χρειαζόταν πλειοψηφία 61 βουλευτών από τους 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της ΠΓΔΜ.
Αρχικά, η Βουλή της χώρας είχε κυρώσει, στις 20 Ιουνίου, τη συμφωνία, ωστόσο ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα και ανέπεμψε τη συμφωνία στη Βουλή.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ υποχρεούται τώρα να υπογράψει τη συμφωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Ιβάνοφ δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το σχετικό διάταγμα, όπως άλλωστε έπραξε πριν από μερικούς μήνες και με το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι αυτός ψηφίστηκε δύο φορές από τη Βουλή.

Και νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τη συμφωνία

Στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) έχει αναγγείλει ότι θα στείλει ο ίδιος, με δική του υπογραφή, για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τόσο τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, παρακάμποντας τον Ιβάνοφ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά την επανακύρωση της συμφωνίας από την Βουλή, κάλεσε τον Γκιόρκι Ιβάνοφ να σεβαστεί το σύνταγμα και να υπογράψει το διάταγμα.
Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από τα Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος
Σχετική είδηση:Ο Ζόραν Ζάεφ αποκλειστικά στην ΕΡΤ-Τον Ιανουάριο του ’19 η κύρωση στα Σκόπια(video)www.ert.gr

2018-07-05 13:43:22

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ