H δεύτερη ημέρα του πριγκιπικού ζεύγους στην Αθήνα – Τιμές, ξεναγήσεις, εντυπώσεις (video)

Πλήθος δραστηριοτήτων περιελάμβανε η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του πριγκιπικού ζεύγους της Βρετανίας, στην Αθήνα. Το πρωί, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αργότερα βρέθηκε στο φαληρικό όρμο. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ξεναγήθηκε στο θωρηκτό Αβέρωφ και την τριήρη Ολυμπιάς, ενώ επισκέφθηκε δύο βρετανικά πολεμικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι. Την ίδια ώρα γινόταν αεροπορική επίδειξη του ακροβατικού σμήνους «RED ARROWS» της Βασιλικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας στη μνήμη του σμηναγού Μπαλταδώρου.

Kάρολος και Καμίλα ξάφνιασαν ευχάριστα αθηναίους και τουρίστες με την πρωϊνή τους βόλτα στο Μοναστηράκι. Συνομίλησαν μαζί τους, δοκίμασαν κουλούρι και λουκουμάδες, ήπιαν καφέ και ανέβασαν φωτογραφικά στιγμιότυπα στο twitter.Στη συνέχεια η δούκισσα της Κορνουάλης ακολούθησε το δικό της πρόγραμμα με πρώτο σταθμό την ιστορική μονή της Καισαριανής.

Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στην Ελλάδα του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της συζύγου του, Καμίλα, το πρωί συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ακολούθησε περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας, κατάθεση στέφανου στο Συμμαχικό Νεκροταφείο και επίσκεψη σε βρετανικά πολεμικά πλοία στον Πειραιά. Στον Φλοίσβο o πρίγκιπας Κάρολος ξεναγήθηκε στην τριήρη «Ολυμπιάς» και το θωρηκτό «Αβέρωφ», και παρακολούθησε την τιμητική πτήση που πραγματοποίησαν εννέα αεροσκάφη του ακροβατικού σμήνους των «Red Arrows».

Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε η ημίωρη συνάντηση του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που με δεχτήκατε σε αυτόν τον χώρο και είναι μεγάλη χαρά για μένα που σας συναντώ» τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος, για να επισημάνει εν συνεχεία: «Όπως έχω ήδη αναφέρει, έχω επισκεφθεί το Άγιον Όρος σε διάφορες περιστάσεις και πολλές μονές στη Ρουμανία. Και έχοντας κάνει αυτό, έχω πλέον ιδιαίτερη εκτίμηση και κατανόηση για τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Ο Κάρολος έκανε αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Γνωρίζω, επίσης, ότι υπό την ηγεσία σας έχουν γίνει πολλά μέσω της «Αποστολής» για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτή την εποχή το έχουν ανάγκη. Και αν μου επιτρέπετε, είμαι γεμάτος θαυμασμό για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες».
«Και όπως με ακούσατε να λέω χθες το βράδυ, ελπίζω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο να προσφέρω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι νέοι άνθρωποι μέσω μιας δικής μου φιλανθρωπικής οργάνωσης. Θα μεταφέρω το μήνυμά μου στον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και πιστεύω ότι και εκείνος θα θελήσει να επισκεφθεί την Ελλάδα. Είμαι εξαιρετικά υπόχρεος για τη θερμή υποδοχή σας και το δώρο που μου κάνατε. Φοβάμαι ότι το δικό μου δώρο δεν είναι εξίσου επαρκές», πρόσθεσε ο πρίγκιπας Κάρολος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/Eurokinissi
Το δώρο του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν μια εικόνα της Παναγίας, ενώ του πρίγκιπα Καρόλου μια οικογενειακή φωτογραφία.
Εξάλλου, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο οργάνωσης του Κλήρου στην Ελλάδα. Ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο πώς διαρθρώνεται το σύστημα εκπαίδευσης των ορθόδοξων κληρικών στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε στον πρίγκιπα ότι το σύστημα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας στην Ελλάδα είναι διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ουσιαστικά και πρακτικά το κράτος να είναι αυτό που εκπαιδεύει τους κληρικούς, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στον πρίγκιπα Κάρολο. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου το σύστημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να αλλάξει.
Ο Κάρολος ήταν καλά πληροφορημένος και για άλλες επισκέψεις υψηλών πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα και ειδικά για το τελευταίο ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2016. Ρώτησε, μάλιστα, τον Αρχιεπίσκοπο εάν ο Ρώσος Πρόεδρος επικοινώνησε μαζί του για να δεχθεί αρνητική απάντηση, ενώ αμέσως μετά τον ρώτησε εάν συναντήθηκαν. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκρίθηκε στον πρίγκιπα Κάρολο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν τον επισκέφθηκε όταν ήρθε στην Ελλάδα, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, από τον πρίγκιπα Κάρολο να παραμείνει μόνιμα στην Αθήνα η νυν πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, που έχει κερδίσει τους πάντες, με την ευρεία ελληνομάθειά της και την εξαιρετική γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Όταν ολοκληρώθηκε η επίσκεψη, τον πρίγκιπα Κάρολο περίμενε στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, με την οποία περπάτησαν στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, επισκέφθηκαν τους ναούς της Αγίας Ειρήνης και Εισοδίων της Θεοτόκου στην Καπνικαρέας.
Παράλληλα, συνομίλησαν με αρκετούς πολίτες που τους αναγνώριζαν και τους έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά τους.
Το σημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης κατάθεση στεφάνου στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου.
EUROKINISSI/Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ
H δούκισσα της Κορνουάλης επισκέφτηκε και τη Μονή Καισαριανής. Την υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ξεναγήθηκαν στους χώρους της Μονής.
Η δούκισσα της Κορνουάλης επισκέφτηκε και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου Αθηναίων.
Τη δούκισσα υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος και την ενημέρωσε διεξοδικά για τον τρόπο λειτουργίας της και τις υπηρεσίες που προσφέρει σε κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Επίσης αναφέρθηκε και στο κοινωνικό έργο που επιτελεί ο δήμος Αθηναίων.
Η δούκισσα της Κορνουάλης συζήτησε με φιλοξενούμενες στην κοινωνική δομή.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Echo, το oποίο συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη, και την ακταιωρό της βρετανικής συνοριακής δύναμης HMC Valiant που συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, επισκέφθηκε στο λιμάνι του Πειραιά ο πρίγκιπας της Ουαλίας.
Τον πρίγκιπα Κάρολο υποδέχθηκαν στο πολεμικό πλοίο HMS Echo Βρετανοί αξιωματούχοι οι οποίοι των ενημέρωσαν και τον ξενάγησαν ενώ ο ίδιος επιθεωρώντας το πλοίο συνομίλησε με το πλήρωμα.
Αμέσως μετά επιβιβάστηκε στην ακταιωρό HMC Valiant απ’ όπου και απέπλευσε με προορισμό το Φάληρο.
Εκεί τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.
Στη συνέχεια ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφθηκε την τριήρη «Ολυμπιάς» και ακολούθως ξεναγήθηκε στο πλωτό ναυτικό μουσείο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα Καρόλου στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, έγινε αεροπορική επίδειξη με διέλευση ενός αεροσκάφους Μ-2000-5 το οποίο ακολουθούσαν εννέα αεροσκάφη BAE HAWKS του ακροβατικού σμήνους των «RED ARROWS» της Βασιλικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας.
Η αεροπορική επίδειξη έγινε στη μνήμη του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.
Το σημερινό πρόγραμμα του πρίγκιπα της Ουαλίας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Νωρίτερα, παρέστη σε δεξίωση για τη λήξη των εργασιών συνεδρίου, που συνδιοργάνωσαν το Βρετανικό Συμβούλιο και η Βρετανική Πρεσβεία, για τη διασυνοριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο πρίγκιπας Κάρολος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και Βρετανία.
Αύριο, μαζί με τη δούκισσα της Κορνουάλης, θα μεταβούν στο Ηράκλειο της Κρήτης για να επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και την κοινότητα των προσφύγων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σχετική είδηση: Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης-ΠτΔ: Ιστορική επίσκεψη-Τσίπρας: Ορόσημο (video)www.ert.gr

2018-05-10 19:10:47

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ