Τριμερείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με την ενεργή μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 10 και 11 Νοεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι, όπως επιβεβαίωσε επισήμως σήμερα το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες αυτές θα είναι ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την κάθοδο των διαπραγματευτών στο τραπέζι των συζητήσεων είχε προαναγγείλει από τη Δευτέρα ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Λευκού Οίκου για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο εργασίας θα επικεντρωθούν στις κρίσιμες μεταπολεμικές ρυθμίσεις ασφαλείας, την αποκλιμάκωση, τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και τα επόμενα βήματα προς μια βιώσιμη ειρήνη. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επαφές μέσα στην εβδομάδα στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τον διπλωματικό συντονισμό.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει εμφανώς ουσιαστική πρόοδο στον πόλεμο, ο οποίος έχει εισέλθει πλέον στον πέμπτο χρόνο του. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η συγκατάθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη νέα αυτή συνάντηση επιτεύχθηκε έπειτα από προηγούμενες επαφές που είχε με τον Στιβ Γουίτκοφ στην Αγία Πετρούπολη.

Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες και την αυξανόμενη πίεση προς το Κίεβο, οι δύο εμπόλεμες πλευρές παραμένουν θεμελιωδώς διχασμένες. Βασικό αγκάθι συνεχίζει να αποτελεί το εδαφικό ζήτημα, με τη ρωσική πλευρά να εμμένει στην απαίτηση για πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το τμήμα του Ντονέτσκ που ελέγχει ακόμη η Ουκρανία. Η επίτευξη μιας οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας παραμένει επί του παρόντος εξαιρετικά δύσκολη αποστολή για όλους τους εμπλεκόμενους διεθνείς παράγοντες.



Source link