Σε μια σημαντική εξέλιξη για τις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η απόφαση έρχεται έξι χρόνια μετά την επιλογή του λιβυκού κοινοβουλίου να μποϊκοτάρει τη συμφωνία.

Το μνημόνιο είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της Άγκυρας και της τότε Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία είχε την έδρα της στην Τρίπολη. Η συμφωνία καθόριζε τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών, προκαλώντας αντιδράσεις και εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη είχε απορρίψει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την άκυρη το 2020. Ωστόσο, η πρόσφατη έγκριση σηματοδοτεί αλλαγή στάσης και συνδέεται με τις πολιτικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται να διαδραματίζει η αλλαγή στην ηγεσία του κοινοβουλίου. Ο Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του προέδρου επί 12 χρόνια και διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, αποχώρησε από το αξίωμα. Τη θέση του ανέλαβε ο Ας Σαλίν Αμπντελνάμπι αλ Ομπάιντι, βουλευτής από το Τομπρούκ.

Παράλληλα, στην Τρίπολη βρέθηκε ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, Ιμπραήμ Καλίν, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, σε



Source link