Στην επιβολή ποινής κάθειρξης 12 ετών προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης εις βάρος του 57χρονου οδηγού που, υπό την επήρεια μέθης, προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα ανήμερα των Χριστουγέννων του 2023 στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, έξω από τα Γιαννιτσά, με θύμα έναν 78χρονο ψάλτη.

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε για επικίνδυνη οδήγηση με αποτέλεσμα τον θάνατο, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, και επιστρέφει στη φυλακή όπου κρατείται από τον περσινό Νοέμβριο.

Το χρονικό της τραγωδίας και η καταμέτρηση αλκοόλ

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 5 το πρωί, όταν ο 78χρονος κατευθυνόταν προς τον Ιερό Ναό των Γαλατάδων για να συμμετάσχει στη χριστουγεννιάτικη ακολουθία. Τα αυτοκίνητά τους συγκρούστηκαν μετωπικά, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ηλικιωμένου, τον σοβαρό τραυματισμό του ίδιου του κατηγορουμένου και τον ελαφρύτερο τραυματισμό του οδηγού ενός τρίτου οχήματος (ταξί).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης και της δίκης, ο 57χρονος οδηγούσε μεθυσμένος, καθώς οι μετρήσεις αλκοόλ στο αίμα του έδειξαν 1,62 g/L και 1,48 g/L αντίστοιχα.

Οι μαρτυρίες και οι ισχυρισμοί στο δικαστήριο

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η σύζυγος του θύματος συγκλόνησε με την κατάθεσή της:

«Κάθε Κυριακή πήγαινε στην εκκλησία. Εκείνη την ημέρα, επειδή ήταν η χριστουγεννιάτικη λειτουργία, ξεκίνησε στις 5 το πρωί. Καταστράφηκε όλη η ζωή μας».

Απολογούμενος, ο 57χρονος ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια και υποστήριξε ότι είχε καταναλώσει «δύο με τρία ποτά ουίσκι» σε κέντρο διασκέδασης, πιστεύοντας πως ήταν σε θέση να οδηγήσει. Απέδωσε μάλιστα την εκτροπή του οχήματός του σε προσπάθεια αποφυγής ενός ζώου (πιθανώς σκύλου) στον δρόμο, αλλά και σε δήθεν αντανάκλαση των προβολέων από το αυτοκίνητο του θύματος — ισχυρισμός που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον οδηγό του ταξί που κατέθεσε ως μάρτυρας.

Πέραν της κύριας ποινής, στο δικαστήριο επιβλήθηκε στον 57χρονο επιπλέον ποινή φυλάκισης ενός μήνα για σωματική βλάβη από αμέλεια αναφορικά με τον τραυματισμό του οδηγού του ταξί.



Source link