Οι δαπάνες για την υγεία πρέπει να θεωρούνται επενδυτικές και να εξαιρούνται των ευρωπαϊκών οικονομικών παραμέτρων, υποστηρίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, οι οποίοι υπέγραψαν σχετικό μανιφέστο με τίτλο «Η υγεία ως στρατηγική επένδυση».

Η υπογραφή έγινε την Πέμπτη 10 Ιουλίου στη Ρώμη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ιταλίας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Δρ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον Α΄ αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο.

Το έγγραφο αναμένεται να αποσταλεί και με σε ευρωπαϊκές ιατρικές οργανώσεις όπως είναι το European Council of Medical Orders/ Conseil Européen des Ordres des Médecins (C.E.O.M) και το European Doctors/Médecins Européens (C.P.M.E.).

Oι νέες συνθήκες της ιατρικής και της δημογραφίας επιβάλουν παρεμβάσεις για προστασία της υγείας που δεν μπορούν να περιοριστούν ή να παραμεληθούν

Η πρόληψη χρονίων παθήσεων αποτελεί επένδυση για την κοινωνική συνοχή επισημαίνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας

Στο κείμενο που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων των πέντε χωρών, επισημαίνεται η υγεία ως θεμελιώδες δικαίωμα βάσει του άρθρου 35 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τονίζεται ότι αποτελεί πυλώνα κοινωνικής συνοχής και οικονομικής βιωσιμότητας.

Σημειώνεται ότι οι νέες συνθήκες της ιατρικής και της δημογραφίας – από τη γήρανση του πληθυσμού μέχρι την αύξηση των χρόνιων ασθενειών και τις διασυνοριακές κρίσεις υγείας, επιβάλουν παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας που δεν μπορούν να περιοριστούν ή να παραμεληθούν. Η υγεία πρέπει να θεωρείται ισότιμη με τις επενδύσεις στην άμυνα, ως στρατηγική προτεραιότητα για την ανθεκτικότητα των κοινωνικών και οικονομικών μας συστημάτων.

Έτσι, η περίθαλψη δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον κόστος, αλλά επένδυση, ιδίως σε τομείς που επιτρέπουν τη μείωση των μελλοντικών αναγκών υγείας, προβλέποντάς τες. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίσουμε τις δαπάνες υγείας και να παρέμβουμε στα λογιστικά πρότυπα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι γιατροί, ως θεματοφύλακες της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, πρότειναν μέσω του Μανιφέστου τον επαναπροσδιορισμό των δαπανών υγείας ως ουσιαστικής επένδυσης και μέσου κοινωνικής ανθεκτικότητας.

Τόνισαν ότι η πρόληψη και η διαχείριση των χρόνιων ασθενειών – από τα προγράμματα εμβολιασμού έως τις προληπτικές εξετάσεις και την προαγωγή της υγείας – δεν είναι μόνο ένα ηθικό καθήκον, σύμφωνα με τους δεοντολογικούς κώδικες, αλλά και ένας οικονομικός μοχλός που μειώνει το μακροπρόθεσμο κόστος των χρονίων παθήσεων και της γήρανσης.

Δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές για ανθεκτικά, δίκαια και βιώσιμα συστήματα υγείας, σεβόμενοι την αρχή της επικουρικότητας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ).

Η Υγεία στον ευρωπαϊκό δημοσιονομικό προγραμματισμό

Κάλεσαν τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά τους σχέδια με το «Νέο Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης», επενδυτικά σχέδια υγείας με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών.

Ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσει, στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις (Country- Specific Recommendations, CSR), το ρόλο των δαπανών υγείας ως διαρθρωτικής επένδυσης, αναγνωρίζοντας τις θετικές επιπτώσεις τους στην παραγωγικότητα, την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Δήλωσαν ότι στηρίζουν την επέκταση του προγράμματος EU4Health (κανονισμός (ΕΕ) 2021/522) και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να ενσωματώνουν τις εθνικές προσπάθειες για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την προώθηση της δημόσιας υγείας.

Επένδυση η πρόληψη χρόνιων ασθενειών

Στο Μαντιφέστο, οι ιατρικοί σύλλογοι των πέντε χωρών:

  • Προτείνουν οι δαπάνες περίθαλψης για πρόληψη και διαχείριση χρόνιων ασθενειών να χαρακτηρίζονται ως επένδυση για κοινωνική ανθεκτικότητα, ώστε να επιτρέπεται μεγαλύτερη ευελιξία στα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής των κρατών μελών. Η ευελιξία αυτή δικαιολογείται από επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους η πρόληψη μειώνει το μελλοντικό κόστος και βελτιώνει την ικανότητα των συστημάτων υγείας να ανταποκρίνονται σε κρίσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των χρόνιων ασθενειών όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και μειώνουν το συνολικό κόστος του συστήματος υγείας.
  • Καλούν το Συμβούλιο και την Επιτροπή, κατά τις διαπραγματεύσεις για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού, να εισαγάγουν «ρήτρα ανθεκτικότητας της υγείας» που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να διαθέτουν πρόσθετους πόρους για την πρόληψη, χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές παραμέτρους.
  • Ζητούν να παρακολουθείται ο μηχανισμός αυτός μέσω συγκεκριμένων δεικτών που θα καθοριστούν σε συνεργασία με τις εθνικές υγειονομικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ρόλος των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων

  • Οι Εθνικοί Ιατρικοί Σύλλογοι δεσμεύονται να παρέχουν στοιχεία, μελέτες και συστάσεις σε ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα για την υποστήριξη της εφαρμογής του παρόντος Μανιφέστου, συμβάλλοντας στον καθορισμό των προτεραιοτήτων υγείας στους δημόσιους προϋπολογισμούς.
  • Δεσμεύονται να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τη σημασία της πρόληψης, προωθώντας μια κουλτούρα υγείας που ενισχύει την εμπιστοσύνη στα συστήματα υγείας και τις δημόσιες πολιτικές.
  • Διαθέτουν την εμπειρία τους για συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή, το Συμβούλιο, τα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις στην αναθεώρηση των υφιστάμενων κανονισμών, ώστε η υγεία να τεθεί στο επίκεντρο των οικονομικών στρατηγικών της Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ