Στη στρατηγική σημασία της πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εστίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Συνέδριο Investopia Mediterranean – Athens. Ο κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε τη διμερή εταιρική σχέση ως έναν στέρεο πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως η βασική «άγκυρα» για την οικοδόμηση του ευρύτερου οικονομικού και εμπορικού διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC). Όπως υπογράμμισε, η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των λαών της περιοχής, θέτοντας ως προτεραιότητα τους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης και του εμπορίου.

Παράλληλα, ο υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τον ταχύ μετασχηματισμό του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, αναδεικνύοντας τη ραγδαία διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ανάπτυξη κρίσιμων ηλεκτρικών και φυσικών διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες. Οι υποδομές αυτές επιτρέπουν στην Ελλάδα να εδραιωθεί ως κεντρικός ενεργειακός κόμβος για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα, επισήμανε ότι το δυναμικό εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω του ελληνικού συστήματος αυξάνεται από τα 5 στα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ αναμένεται να φτάσει τα 9,5 δισεκατομμύρια με την ολοκλήρωση του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπασταύρου στις ερευνητικές δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες, αποκαλύπτοντας ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2027, ενώ οι σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Τέλος, εξήρε τη σημασία της εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον εμιρατινό όμιλο Masdar, τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή αξιοποιεί τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, καθιστώντας την ορμητήριο για μεγάλες πράσινες επενδύσεις στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.



Source link