«Οι κάτοικοι που διαμένουν σε περιοχές όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές σε πλαστικά και ανακυκλώσιμα υλικά εκτίθενται σε σοβαρούς αναπνευστικούς κινδύνους απότοκων της θερμικής ή χημικής βλάβης στους πνεύμονες» σημειώνει μιλώντας στο in η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Σταματούλα Τσικρικά.

Όπως σημειώνει η κυρία Τσικρικά, «κατά την ατελή ή μη καύση αυτών των υλικών δύναται να απελευθερώνονται τοξικές και ερεθιστικές ουσίες οι οποίες κατά την εισπνοή τους μπορούν να προκαλέσουν άμεσες και μακροχρόνιες βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Τόσο η σύσταση του καπνού όσο και των παραγόμενων αιωρούμενων σωματιδίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού».

Ποια είναι τα συμπτώματα

«Τα συχνότερα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι ο ερεθιστικός βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα ξηρότητας στο φάρυγγα, ο θωρακικός πόνος, η εμφάνιση ταχυκαρδίας καθώς και ο ερεθισμός των ματιών και της μύτης» συμπληρώνει μιλώντας στο in η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Παράλληλα, η κυρία Τσικρικά σημείωσε ότι σε πιο ευάλωτες ομάδες, όπως έγκυες και θηλάζουσες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις -σε πάσχοντες από βρογχικό άσθμα ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)- μπορεί να υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων και εμφάνιση παρόξυνσης της πορείας νόσου με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τροποποιήσουν την εισπνευστική τους αγωγή ή να μεταβούν σε δομή υγείας προς λήψη ιατρικής βοήθειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ