Διαρκή αυξητική τάση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Συγεκριμένα, μόνο για τη σύφιλη καταγράφονται 65% περισσότερα περιστατικά την περίοδο από το 2020 έως το 2022, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, σύμφωνα με μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».
Ύποπτα συμπτώματα είναι κάποιο εξάνθημα στη γενετική περιοχή που μπορεί να είναι μία μικρή πληγή, ή μία ερυθρότητα
Η αύξηση των ΣΜΝ αποδίδεται κυρίως στον μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων και στη μη χρήση προφυλακτικού. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, που περιλαμβάνει αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, αλλά και η υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά ειδικά κατά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Όπως αναφέρει η Ηλέκτρα Νικολαΐδου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, καθηγήτρια Δερματολογίας στην Α’ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων του «Ανδρέας Συγγρός», η αύξηση αυτή παρατηρείται και διεθνώς όχι μόνο στη σύφιλη αλλά και στη βλεννόρροια, ενώ άλλα ΣΜΝ όπως τα κονδυλώματα παρουσιάζουν μείωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τα ευρωπαϊκά από το ECDC, η τάση αυτή εντοπίζεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. «Μία πολύ μεγάλη αύξηση σε αυτά τα δύο νοσήματα. Όχι σε όλα τα ΣΜΝ. Γιατί στα κονδυλώματα παρατηρούμε στο νοσοκομείο μία μείωση, που πιθανώς να οφείλεται στο πρόγραμμα εμβολιασμού που εφαρμόζεται την τελευταία 20ετία την Ελλάδα για τους ιούς HPV».
ΣΜΝ: Τα συμπτώματα
Ύποπτα συμπτώματα που θα κινητοποιήσουν τον ασθενή, λέει η κ. Νικολαΐδου, είναι κάποιο εξάνθημα στη γενετική περιοχή που μπορεί να είναι μία μικρή πληγή, ή μία ερυθρότητα. Μπορεί να είναι κάποια εξανθήματα που μοιάζουν με κρεατοελιές και να πρόκειται για κάποιο κονδύλωμα. Μπορεί να είναι μία αύξηση των κολπικών υγρών στις γυναίκες, ή εκροή υγρού από την ουρήθρα δηλαδή ο ουρηθρικό έκκριμα στους άντρες.
«Τα περισσότερα συμπτώματα των ΣΜΝ είναι στη γενετική περιοχή και στην περιοχή του πρωκτού. Η σύφιλη όμως μπορεί να έχει ένα εκτεταμένο εξάνθημα και στο υπόλοιπο σώμα, με ειδική εντόπιση σε παλάμες και πέλματα».
Γιατί επανέρχονται τέτοια νοσήματα
Η κ. Νικολαΐδου εξηγεί ότι αυτά τα νοσήματα δεν είναι «του μεσαίωνα», καθώς τόσο η σύφιλη όσο και η βλεννόρροια υπάρχουν, δεν είχαν εξαλειφθεί. Απλώς ήταν μικρότερα τα ποσοστά και δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση.
«Το πού οφείλεται βέβαια ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι λιγάκι δύσκολο να το πει κανείς, δεδομένου ότι δεν έχει αλλάξει το σύστημα υγείας ούτε η προσβασιμότητα σε αυτό. Η διαφορά που βλέπουμε εμείς στους ασθενείς που είχαμε πριν, σε σχέση με αυτούς που είχαμε μετά, είναι στον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και στο ότι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό και θεωρούμε ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος αύξησης» προσθέτει.
Πρόληψη
Η ίδια υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης κατά διαστήματα καθώς κάποια ΣΜΝ μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν: «Αρχικά μπορεί γίνει μία αιμοληψία με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε αν υπάρχει HIV, σύφιλη, ηπατίτιδα Β. Και υπάρχουν και κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως π.χ. να πάρουμε υλικό από την ουρήθρα ή τον κόλπο ή τον τράχηλο της μήτρας ή ούρα και να κάνουμε μία εξέταση, η οποία ανιχνεύει το γενετικό υλικό των μικροβίων, που προκαλούν τα ΣΜΝ, ακόμα και σε ασθενείς που είναι τελείως ασυμπτωματικοί».
Όσον αφορά την υπεύθυνη συμπεριφορά στην επιλογή σεξουαλικών συντρόφων και χρήση προφυλακτικού, ειδικά στις διακοπές, η κ. Νικολαΐδου σημειώνει ότι «είναι σίγουρα μια περίοδος χαλάρωσης που όλοι θέλουμε να περάσουμε καλά. Καλό θα είναι όταν έχουμε μία σεξουαλική επαφή με έναν νέο σύντροφο να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, το οποίο δεν προστατεύει κατά 100% από όλα τα νοσήματα. Παρέχει όμως, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας».
Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) της οποίας η ίδια είναι αντιπρόεδρος κάνει κάθε χρόνο καμπάνια για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά «πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μία ευρύτερη καμπάνια. Ίσως και από τον ΕΟΔΥ για το θέμα αυτό, ώστε να ενημερωθεί όλος ο πληθυσμός ότι υπάρχουν ακόμη η βλεννόρροια και η σύφιλη».
Και προσθέτει ότι μια τέτοια ενημέρωση θα μπορούσε να αφορά και τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος, για να σκεφτεί ότι ενδεχομένως έχει κάποιο ΣΜΝ και να πάει στον ειδικό γιατρό, που είναι ο δερματολόγος αφροδισιολόγος».