Μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (WMO) διαπίστωσε ότι οι καταιγίδες από άμμο και από σκόνη οδηγούν σε «πρόωρους θανάτους» λόγω της κλιματικής αλλαγής, με περισσότερους από 330 εκατομμύρια ανθρώπους σε 150 χώρες να πλήττονται.
Το Σάββατο, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης των Καταιγίδων Άμμου και Σκόνης και όρισε την περίοδο 2025-2034 ως Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση των Καταιγίδων Άμμου και Σκόνης.
Οι καταιγίδες «γίνονται γρήγορα μία από τις πιο παραγνωρισμένες αλλά και μακροπρόθεσμες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης, Philemon Yang.
«Προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του εδάφους και τις μη βιώσιμες πρακτικές».
Τι κινδύνους δημιουργούν
Σύμφωνα με το Al Jazeera, η γενική γραμματέας του WMO, Celeste Saulo, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αμμοθύελλες και οι θύελλες σκόνης δεν σημαίνουν απλώς «βρώμικα παράθυρα και θολό ουρανό. Βλάπτουν την υγεία και την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και κοστίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια λόγω της διαταραχής των αεροπορικών και χερσαίων μεταφορών, της γεωργίας και της παραγωγής ηλιακής ενέργειας».
Τα αιωρούμενα σωματίδια από αυτές τις καταιγίδες συμβάλλουν σε 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, δήλωσε ο Γιανγκ, προσθέτοντας ότι προκαλούν αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν την απόδοση των καλλιεργειών έως και 25%, προκαλώντας πείνα και μετανάστευση.
«Περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι σκόνης εκπέμπονται ετησίως, αριθμός που ισοδυναμεί με 300 Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας» στην Αίγυπτο, δήλωσε η Laura Paterson, εκπρόσωπος του WMO.
Πάνω από το 80% της σκόνης στον κόσμο προέρχεται από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε η Paterson, αλλά έχει παγκόσμια επίδραση επειδή τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν εκατοντάδες και ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα σε ηπείρους και ωκεανούς.
Το κόστος των θυελλών
Η υπογενική γραμματέας Rola Dashti, επικεφαλής της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία, δήλωσε στη συνέλευση ότι το οικονομικό κόστος των καταιγίδων είναι «συγκλονιστικό».
Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το κόστος για την αντιμετώπιση των καταιγίδων σκόνης και άμμου ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, περίπου το 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ανέφερε.
«Μόνο αυτή την άνοιξη, η αραβική περιοχή υπέστη σοβαρές διαταραχές», δήλωσε η Dashti, αναφερόμενη στις σφοδρές καταιγίδες στο Ιράκ που κατέκλυσαν τα νοσοκομεία με περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων και στις καταιγίδες στο Κουβέιτ και το Ιράν που
Η σκόνη από την έρημο Σαχάρα στην Αφρική έφτασε μέχρι την Καραϊβική και τη Φλόριντα, είπε. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η διάβρωση από τη σκόνη και τον άνεμο προκάλεσε ζημίες ύψους 154 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017, τετραπλασιάζοντας το ποσό από το 1995, σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Nature.
Ο WMO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησαν επίσης ότι το βάρος για την υγεία αυξάνεται ραγδαία, με 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους – σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού – να εκτίθενται σε επίπεδα σκόνης που υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας του ΠΟΥ μεταξύ 2018 και 2022, από 2,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους που επηρεάστηκαν μεταξύ 2003 και 2007.