Αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας που παρέχεται στο ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς, ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025, ψηφιακά.
Ένα sms στο τηλέφωνο, θα παραπέμπει σε 35 ερωτήσεις, οι οποίες πρέπει να απαντηθούν από αυτούς που νοσηλεύθηκαν είτε ως επείγον περιστατικό, είτε με προγραμματισμένη εισαγωγή.
Την ανακοίνωση έκαναν οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της γενικότερης αξιολόγησης του δημοσίου τομέα.
Στόχος είναι να δημοσιοποιούνται σε μηνιαία βάση οι γενικές αξιολογήσεις των ασθενών, για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά

Από αριστερά: ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη
Ο κ. Παπαστεργίου σημειώνοντας ότι η ψηφιακή αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας αποτελεί φυσική συνέχεια της αξιολόγησης στο Δημόσιο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν δυο μήνες, ξεκινήσαμε την αξιολόγηση του Δημοσίου και κάποιοι είπαν «Αξιολογείτε κάτι που τα πάτε ήδη καλά, όπως το ψηφιακό κράτος». Και συνέχισε λέγοντας πως ήδη ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πολύ πιο σύνθετο πεδίο της υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέροντας πως η ΗΔΙΚΑ περνά στην εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δήλωσε πως η υγεία γίνεται ψηφιακή, τα ψηφιακά εργαλεία είναι το μέλλον του συστήματος και ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.
Τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα αφορούν συγκεκριμένες υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, σε συγκεκριμένες κλινικές και όχι γενικά στα νοσοκομεία, και σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο στόχος είναι να εντοπιστούν τα προβλήματα με ακρίβεια και να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση.
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων τριών χωρών της Ε.Ε. σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, βάσει της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους.
Η αξιολόγηση
Το σύστημα αξιολόγησης αφορά επείγοντα και τακτικά περιστατικά όλων των ειδικοτήτων πλην παιδιατρικών, ογκολογικών και ψυχιατρικών. Για τα παιδιατρικά και ογκολογικά περιστατικά θα υπάρξει πρόβλεψη, όμως με διαφορετική διαδικασία.
Σύμφωνα με την γενική γραμματέα Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, ο ασθενής ενθαρρύνεται να «μοιραστεί την εμπειρία του μαζί μας». Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ενιαίο πλαίσιο και οι διαδικασίες αξιολόγησης σε κάποια νοσοκομεία γίνονταν σε έγχαρτη μορφή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα δευτερογενούς επεξεργασίας.
Στο ψηφιακό σύστημα αξιολόγησης που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, πολίτες 18 ετών και άνω, που νοσηλεύθηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο, πέντε μέρες μετά το εξιτήριο θα δέχονται ένα sms στο κινητό τους και θα παραπέμπονται σε 35 ερωτήσεις με απαντήσεις πολλαπλών επιλογών, που θα αφορούν την πρόσβασή τους στο σύστημα, την οργάνωση και διαχείριση της περίθαλψης που έλαβαν, αν συμμετείχαν στις αποφάσεις για την υγεία τους, την καθημερινότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια και τη γενική αξιολόγηση της φροντίδας που δέχθηκαν, σε μια κλίμακα με άριστα το 5.
Για την ταυτοποίηση του χρήστη θα ζητείται ο ΑΜΚΑ, όμως το σύστημα είναι πλήρως ανωνυμοποιημένο, ώστε να υπάρχει προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Για τις απαντήσεις χρειάζεται χρόνος 3-5 λεπτών.
Στη διαμόρφωση του ερωτηματολογίου συμμετείχε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ώστε να αποτυπώνονται οι ανάγκες των ασθενών.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στο νέο σύστημα σημείωσε ότι το ΕΣΥ δέχεται κάθε χρόνο περίπου 25 εκατ. περιστατικά και 100.000-110.000 πολίτες καθημερινά.
Αυτό που έχει σημασία για κάθε νοσοκομείο, είναι η ροή των απαντήσεων, προκειμένου να μπορούν να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, το υπουργείο θα έχει τη συνολική εικόνα της αξιολόγησης των νοσοκομείων, οι υγειονομικές περιφέρειες την εικόνα των νοσοκομείων της περιοχής αρμοδιότητάς τους και τα νοσοκομεία της εικόνας τους βάσει των απαντήσεων των ασθενών.
Στόχος είναι να δημοσιοποιούνται σε μηνιαία βάση οι γενικές αξιολογήσεις των ασθενών, για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.
Αναφερόμενος στους ηλικιωμένους ασθενείς, ο υπουργός τόνισε ότι το 99% της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι πλέον άυλη, γεγονός που σημαίνει ότι το μήνυμα θα φτάνει στο τηλέφωνο που έχει δηλωθεί.
Οκτώ άξονες
Σύμφωνα με την κ. Βιλδιρίδη, οι ερωτήσεις απαντούν σε 8 άξονες που αφορούν την:
- προσβασιμότητα στο σύστημα υγείας, τον χρόνο αναμονής για εισαγωγή και τη διενέργεια χειρουργείου ή όχι.
- οργάνωση και διαχείριση της περίθαλψης και αν ενημερώθηκε ο ασθενής για αλλαγές στη θεραπεία του,
- συμπεριφορά και επικοινωνία με το προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό,
- συμμετοχή των ασθενών στις αποφάσεις για τη θεραπεία του, εφόσον του εξηγήθηκαν οι εναλλακτικές,
- υποστήριξη κατά τη νοσηλεία με τη φροντίδα της ψυχολογικής του κατάστασης και τη βοήθεια στις καθημερινές του ανάγκες,
- καθαριότητα – υγιεινή – σίτιση
- ενημέρωση για τα γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων και
- συνολική εικόνα από το σύστημα.