Εκστρατεία πρόληψης του διαβήτη πραγματοποιούν την τελευταία 10ετία και πλέον στα νησιά του Αιγαίου η ΑΜΚΕ «Με οδηγό το Διαβήτη» και η Boehringer Ingelheim Ελλάς με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική υπευθυνότητα.

Ο κος Μανώλης Μιτάκης, Head of Communications της Boehringer Ingelheim με κάτοικο της Κύθνου
Η εκστρατεία «Με Οδηγό το Διαβήτη» έχει δείξει ότι η πρόληψη μπορεί να φτάσει παντού – ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα νησιά.
Πάνω από 71.000 έχουν ωφεληθεί από την εκστρατεία «Με Οδηγό το Διαβήτη» από το 2014 μέχρι σήμερα – από τους οποίους 820 ήταν αδιάγνωστα περιστατικά Διαβήτη. Η πρωτοβουλία συνεχίζει να εμπνέει, να ενημερώνει και να ενώνει επιστήμονες, φορείς και πολίτες γύρω από έναν κοινό στόχο: την υγεία όλων, χωρίς αποκλεισμούς.
Φέτος, η 10η Εκστρατεία Πρόληψης «Με Οδηγό το Διαβήτη», ταξίδεψε με ιστιοπλοϊκό σε πέντε νησιά των Κυκλάδων, την Κύθνο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο και Σέριφο, από τις 24 έως τις 30 Μαΐου 2025, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του.
Η συμμετοχή της Boehringer Ingelheim εντάσσεται στον πυλώνα SD4G (Sustainable Development for Generations), με στόχο τη δημιουργία ενός θετικού αποτυπώματος για τις επόμενες γενιές. Μέσω της συνεργασίας με την ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη», η εταιρεία ανέδειξε τη σημασία της πρόσβασης όλων των πολιτών – ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών – σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση για το καρδιονεφρομεταβολικό σύνδρομο (Cardio-Renal-Metabolic – CRM), το οποίο περιγράφει τη διασύνδεση μεταξύ σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακής νόσου και χρόνιας νεφρικής νόσου. Οι τρεις αυτές καταστάσεις συχνά συνυπάρχουν και επιδεινώνουν η μία την άλλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και θνησιμότητας.
Η Boehringer Ingelheim, με καινοτόμες θεραπείες και επιστημονική τεκμηρίωση, συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση αυτής της πολυσύνθετης παθολογίας, προάγοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και ενισχύοντας την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα υγείας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς Δημήτρης Αναγνωστάκης, δήλωσε: «Η σκέψη μας είναι στους κατοίκους αυτούς που, ενάντια σε κάθε “λογική”, αγαπούν και επιμένουν να παραμείνουν στον τόπο τους – τα νησιά μας. Η υγεία των ανθρώπων είναι, εκτός από ανεκτίμητο αγαθό, ένα κλειδί για να τους βοηθήσει να παραμένουν στον τόπο τους ακόμη και όταν οι τουρίστες φεύγουν. Όλη η προσπάθεια και όλες οι πρωτοβουλίες μας, όπως η σημερινή, έχουν στόχο αυτήν την κατεύθυνση: να προστατέψουμε την υγεία των ανθρώπων και των κοινωνιών, για να βελτιώσουμε τη ζωή τους».


Η πρόεδρος της ΑΜΚΕ, «με οδηγό το διαβήτη» κα Αναστασία Καφούση
Ταξίδι ζωής με πυξίδα την πρόληψη
Η πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη» Αναστασία Καφούση δήλωσε: «Η επιτυχία της 10ης εκστρατείας μάς γεμίζει αισιοδοξία και ευθύνη. Η ανταπόκριση των κατοίκων στα νησιά που επισκεφθήκαμε ήταν συγκινητική. Οι δωρεάν εξετάσεις, η ενημέρωση και η ανθρώπινη επαφή με τους επαγγελματίες υγείας είναι για πολλούς η μοναδική ευκαιρία πρόσβασης σε υπηρεσίες πρόληψης. Το καρδιονεφρομεταβολικό σύνδρομο, που αποτέλεσε φέτος βασικό άξονα ενημέρωσης, είναι μια σιωπηλή απειλή που απαιτεί συνεργασία και γνώση. Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια».
Το Καρδιο-Νεφρο-Μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς επηρεάζει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και επιβαρύνει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Χαρακτηρίζεται από τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ καρδιοαγγειακών νοσημάτων, μεταβολικών διαταραχών (όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία) και της χρόνιας νεφρικής νόσου. Οι παθήσεις αυτές συνδέονται στενά, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια. Τα καλά νέα, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στην Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση, είναι ότι στο οπλοστάσιο της ιατρικής έχουν προστεθεί φάρμακα με θετική επίδραση σε όλες τις συνιστώσες του κάρδιο-νεφρο-μεταβολικού συνδρόμου. Ωστόσο τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι θεραπείες αυτές χρησιμοποιούνται σε ποσοστό δυσανάλογα μικρό για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν. Έτσι, η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση του καρδιονεφρομεταβολικού συνδρόμου είναι επιτακτική.