Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφηκαν το πρωί της Κυριακής στην παραλία του Δισκού, δυτικά του Λέντα στα νότια του νομού Ηρακλείου.

Στο βίντεο αναγνώστη του Cretalive, αποτυπώνονται οι στιγμές της αποβίβασης ομάδας παράνομων μεταναστών στην παραλία, ανάμεσα στον κόσμο που απολάμβανε το κυριακάτικο μπάνιο του.

Οι εικόνες αποτυπώνουν εύγλωττα και δραματικά την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη με τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση.

Οι αλλοδαποί που προσέγγισαν στην πολυσύχναστη παραλία στοιβαγμένοι σε ένα πλοιάριο, πηδούσαν κραυγάζοντας στο νερό για να βγουν στην ακτή, μπροστά στα μάτια των τουριστών και των οικογενειών με τα παιδιά τους που είχαν βρεθεί εκεί για το μπάνιο τους.

Δείτε το βίντεο του cretalive

Πάνω από 753 διασώσεις μεταναστών και προσφύγων σε Γαύδο και Κρήτη

Σειρά ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων διάσωσης και περισυλλογής προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 24ωρο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου και σε παράκτιες περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο Κρήτης. Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), και με τη συνδρομή μονάδων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, περισσότεροι από 753 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε σημεία υποδοχής.

Η πιο εκτεταμένη επιχείρηση καταγράφηκε 25 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Γαύδου. Εκεί, 430 άτομα επέβαιναν σε υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος. Η διάσωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος και δεξαμενόπλοιου με σημαία Παναμά. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.

Διάσωση 67 ατόμων από φορτηγό πλοίο

Λίγες ώρες πριν, ακόμη 67 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν περίπου 30 ν.μ. νότια της Γαύδου, από φορτηγό πλοίο με σημαία Marshall Islands. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τη μεταφορά τους στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων.

Εντοπισμός και διάσωση 20 ακόμη ατόμων

Σε ξεχωριστό περιστατικό, 20 άτομα διασώθηκαν νότια της Γαύδου από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Μεταφέρθηκαν στο νησί της Γαύδου και παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές.

Διάσωση 73 προσφύγων νότια των Καλών Λιμένων

Άλλη μια επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε 32 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων Ηρακλείου. Εκεί, 73 αλλοδαποί περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο με σημαία Πορτογαλίας. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες (άνεμοι 3 μποφόρ) διευκόλυναν την ασφαλή μεταφορά τους στο πλησιέστερο λιμάνι.

Εντοπισμός και σε παραλίες του Δήμου Γόρτυνας

Παράλληλα, καταγράφηκαν δύο περιστατικά αποβίβασης σε παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πιο υγκεκριμένα, 96 άτομα εντοπίστηκαν στην παραλία Λούτρα, ενώ άλλα 67 στην περιοχή του Λέντα.

Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε σημεία προσωρινής φιλοξενίας, όπου τους παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα, τροφή και νερό, καθώς και διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής από τις αρμόδιες αρχές. Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων πλεούμενων στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: protothema.gr



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ