Παρελθόν στη διακίνηση πυρομαχικών είχε ο 65χρονος που συνελήφθη ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε κυρίως στην Κρήτη, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία εξαρθρώθηκε με παράλληλη επιχείρηση της αστυνομίας σε Χανιά και Καστοριά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας η συμμορία ήθελε «να φορτώσει την αγορά της Κρήτης με σφαίρες, ενόψει των γάμων του καλοκαιριού». Αλλωστε, κατά το παρελθόν, οι λεγόμενοι «σφαιράδες» έκαναν την εμφάνισή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις με βανάκια και ανεφοδίαζαν με σφαίρες για το «έθιμο» με τις μπαλωθιές.

Αυτή τη φορά, στην κατοχή των μελών της οργάνωσης βρέθηκαν περίπου 25.000 σφαίρες: Το 2019, ωστόσο, όπως γράφει το cretalive, είχε σχηματιστεί δικογραφία για διακίνηση άνω των 120.000 σφαιρών και καλάσνικοφ με κεντρικό κατηγορούμενο τον ίδιο άνδρα που και σήμερα είναι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την τωρινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές των Χανίων και της Καστοριάς με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 4 μέλη της, καθώς και ένα ακόμη άτομο. Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη ενός ατόμου, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Για τους… γάμους στην Κρήτη προόριζε τις 25.000 σφαίρες που έκανε εισαγωγή από την Αλβανία η συμμορία την οποία εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Η δικογραφία του 2019 με «πρωταγωνιστή» και πάλι τότε τον 65χρονο σήμερα Κρητικό που συνελήφθη από στελέχη ττης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος για το φορτίο με τις χιλιάδες σφαίρες από Αλβανία, μέσα σε ειδική κρύπτη φορτηγού αποτελούσε επί της ουσίας μία «ακτινογραφία» του τρόπου με τον οποίο μεταφέρονται στην μαύρη αγορά της Κρήτης όπλα και χιλιάδες σφαίρες. Σκοπός της διακίνησής τους; Πέρα από τον εφοδιασμό εγκληματικών ομάδων, γίνεται κυρίως για να χρησιμοποιούνται σε… γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, που κατά τη συνήθεια των κρητικών «παίζουν» μπαλωθιές.

Στην υπόθεση του 2019, ο 59χρονος τότε Κρητικός, είχε ταξιδέψει αρκετές φορές μέχρι την Αλβανία για να φθάσει στην «πηγή» και να έρθει τετ-α-τετ με τους προμηθευτές του. Του αποδιδόταν, με βάση το προανακριτικό υλικό, ότι κάθε φορά που ταξίδευε εκτός Κρήτης, άφηνε το προσωπικό του κινητό στο σπίτι για να μην εντοπίζεται το στίγμα του. Σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, στην Αλβανία φερόταν να εισέρχεται πεζός προκειμένου να αποφεύγει τα σημεία ελέγχου. Αλλά και τον Δεκέμβριο του 2018, λίγους μήνες πριν την αστυνομική επιχείρηση του 2019, η ΕΛ.ΑΣ πίστευε ότι ο 59χρονος είχε πάρει την απόφαση να ακυρώσει στο παρά ένα την παραλαβή τεράστιου φορτίου σφαιρών, βέβαιος ότι βρισκόταν υπό αστυνομική παρακολούθηση, κατεβάζοντας για λίγο «ρολά».
Οταν πιάστηκε όμως, τότε, είχε ισχυριστεί ότι είχε φέρει 122.000 σφαίρες από την Αλβανία στην Κρήτη για να κάνει… σκοποβολή με τους φίλους του στα βουνά, αρνούμενος φυσικά οποιαδήποτε κατηγορία περί εμπορίας.

Αστυνομικές πηγές πιστεύουν ότι ο 65χρονος σήμερα κατηγορούμενος, παραμένει δυνατός παίχτης στην εμπορία σφαιρών σε επίπεδο Κρήτης «και γι’ αυτό επιχείρησε να «φορτώσει» την εγχώρια αγορά καθώς υπάρχει έλλειψη σε φυσίγγια, με τόσες κοινωνικές εκδηλώσεις μπροστά».

Για τους… γάμους στην Κρήτη προόριζε τις 25.000 σφαίρες που έκανε εισαγωγή από την Αλβανία η συμμορία την οποία εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ
Για τους… γάμους στην Κρήτη προόριζε τις 25.000 σφαίρες που έκανε εισαγωγή από την Αλβανία η συμμορία την οποία εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Πριν από πολλά χρόνια ο κανόνας ήθελε το εμπόριο όπλων να γίνεται νύκτες χωρίς φεγγάρι στα νότια παράλια της Κρήτης. Ψαροκάικα προσέγγιζαν πλοία που είχαν ρίξει άγκυρα μεσοπέλαγα, φόρτωναν τα κιβώτια με τα όπλα και επέστρεφαν στην στεριά. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει και σήμερα, όμως έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σχολίαζαν με νόημα πριν από χρόνια ότι δεν υπάρχει λόγος να τρέχεις στις απόκρημνες ακτές του Νότου, όταν υπάρχουν τα δύο μεγάλα λιμάνια του Βορρά. «Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα. Η διακίνηση των όπλων γίνεται με τα πλοία της γραμμής που φθάνουν στα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων. Φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται άνετα. Δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν τα φορτία συνολικά. φανταστείτε ένα φορτηγό γεμάτο με μπάλες άχυρα. Ο μεταφορέας έχει όλη την άνεση να κρύψει τέσσερα καλάσνικοφ και δεκαπέντε πιστόλια σε δύο μπάλες τριφύλλι που θα βρίσκονται στο κέντρο του φορτίου. Ποιος θα τις εντοπίσει;».



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ