Μια σημαντική διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα καταγράφεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στέλνει σαφές μήνυμα στη Λιβύη και την Τουρκία ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας–Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη».

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα στείλουμε πολεμικά πλοία έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη Λιβύη τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όπως είπε η χώρα μας θα στείλει πολεμικά πλοία έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης έτσι ώστε οι βάρκες των διακινητών να γυρνούν πίσω στη Λιβύη, ενώ μίλησε για ανάγκη να σταλεί σαφές μήνυμα στη χώρα προκειμένου να υπάρξει συνεργασία στο μεταναστευτικό.

«Να μεταφέρουμε στις λιβυκές αρχές ότι η πρακτική αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας γνωστό ότι θα ζητήσει τη στήριξη της Ένωσης για το θέμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις και για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ