Από 18 έως πλέον των 40 ετών οι παραβάτες οδηγοί ΙΧ και δικύκλων ενώ ένα μικρό ποσοστό αφορά και επαγγελματικά οχήματα – «Έχουν τρομοκρατηθεί κι έρχονται να βγάλουν δίπλωμα» είπε ιδιοκτήτης σχολής οδηγών

Το 2024 συνελήφθησαν να οδηγούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χωρίς να διαθέτουν δίπλωμα 7.398 άτομα! Μαζί με αυτούς συνελήφθησαν επίσης και άλλοι 3644 οι οποίοι επίσης οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα στους δρόμους των υπολοίπων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Και το πρώτο τετράμηνο του 2025 όμως οι συλλήψεις ατόμων που πιάνουν το τιμόνι χωρίς να διαθέτουν την σχετική άδεια οδήγησης είναι πολλές αφού σχεδόν καθημερινά συλλαμβάνονται άτομα.

Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης και φυσικά της παραπομπής τους στις αίθουσες των Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης από όπου παίρνουν αναβολή για να δικαστούν εκ νέου όταν θα καταφέρουν να αποκτήσουν το πολυπόθητο χαρτί στο χέρι.

«Πράγματι η δουλειά έχει αυξηθεί και πράγματι πολλοί από αυτούς που έρχονται για να κάνουν μαθήματα και να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης είναι άτομα που συνελήφθησαν να οδηγούν χωρίς να το διαθέτουν» είπε χαρακτηριστικά στο thestival.gr ο ιδιοκτήτης σχολής οδηγών στη Θεσσαλονίκη, κ. Γιάννης Κυριακάκης.

Η αυτόφωρη διαδικασία όπως είπε ο κ. Κυριακάκης έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα. «Είναι αρκετά σοβαρό να συλληφθεί κάποιος χωρίς δίπλωμα ενώ υπάρχει και ταλαιπωρία ενώ παλιά ο παραβάτης έπαιρνε μόνο μια κλήση» ανέφερε προσθέτοντας ότι πέραν του αυτοφώρου ο παραβάτης καλείται να πληρώσει και το χρηματικό πρόστιμο που προβλέπεται.

Η πλειονότητα των παραβατών οδηγών χωρίς δίπλωμα ζητούν από το δικαστήριο αναβολή προκειμένου να πάνε σε σχολή οδηγών για να βγάλουν δίπλωμα.

«Έτσι ώστε ακόμα κι αν δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία να έχουν ένα αποδεικτικό, δηλαδή την κάρτα που εκδίδει το υπουργείο Μεταφορών στην οποία περιέχονται όλα τα στοιχεία, αν δηλαδή ο κάτοχος της έχει πάρει ημερομηνία για να δώσει θεωρητικές εξετάσεις, ασχέτως αν έχει απορριφθεί ή αν έχει περάσει κλπ. Πράγματι, βλέπω ότι στη σχολή μου έρχονται άτομα που έχουν συλληφθεί να οδηγούν χωρίς δίπλωμα προκειμένου να περάσουν τη διαδικασία, να το αποκτήσουν έτσι ώστε να πάνε στο δικαστήριο με το δίπλωμα οδήγησης» τόνισε ο κ. Κυριακάκης.

Αξιοσημείωτο είναι όμως όπως ανέφερε ότι πολλοί δεν προλαβαίνουν στο δεύτερο εξ αναβολής δικαστήριο να έχουν αποκτήσει το δίπλωμα ωστόσο η πλειονότητα των δικαστών δέχεται την κάρτα του υπουργείου Μεταφορών για να τους δώσουν μια ακόμα αναβολή.

«Είναι στην ευχέρεια του δικαστή, καθώς προφανώς βάση νόμου πρέπει να έχει το δίπλωμα. Η διαδικασία όμως για το δίπλωμα είναι μεγάλη και χρειάζονται περίπου τρεις μήνες, για να κάνεις τα θεωρητικά μαθήματα, τα μαθήματα οδήγησης, να πάρεις ημερομηνία για εξετάσεις, να δώσεις τις εξετάσεις κλπ .Έτσι στην περίπτωση που το δικαστήριο έχει οριστεί στο ενδιάμεσο διάστημα τότε ο κατηγορούμενος μπορεί να δείξει την κάρτα του υπουργείου και ο δικαστής μπορεί να δώσει νέα αναβολή για να πάει ο κατηγορούμενος με το δίπλωμα οδήγησης» ανέφερε.

Όσον αφορά τις ηλικίες που συλλαμβάνονται να οδηγούν χωρίς δίπλωμα και στη συνέχεια σπεύδουν στην σχολή του ο κ. Κυριακάκης ανέφερε ότι είναι «αυτό είναι το αστείο, είναι άτομα όλων των ηλικιών».

«Προφανώς το μεγαλύτερο ποσοστό είναι νέα παιδιά αλλά έρχονται και άτομα των 30 και των 40 ετών που θα έπρεπε να είχαν δίπλωμα από τα 18 τους και δεν έβγαλαν τότε» είπε προσθέτοντας ότι πρόκειται για οδηγούς και ΙΧ και δικύκλων ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορά και οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων! «Όλοι τους τώρα έχουν τρομοκρατηθεί κι έρχονται να βγάλουν δίπλωμα» είπε χαρακτηριστικά!

Τι ισχύει νομικά σήμερα-Έρχεται νέος ΚΟΚ

«Με το ισχύον σήμερα νομικό πλαίσιο, σε περίπτωση που κάποιος καταληφθεί να οδηγεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, συλλαμβάνεται από την αστυνομία και οδηγείται το ταχύτερο δυνατόν ενώπιον του Εισαγγελέα, καθώς ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου εγκλήματος.

Εν συνεχεία ακολουθεί η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιο Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, κατά την οποία η κατώτερη ποινή η οποία προβλέπεται και μπορεί να επιβληθεί στο δράστη του ανωτέρου αδικήματος είναι ο ένας μήνας φυλάκισης, ενώ η ανώτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί μπορεί να φτάσει μέχρι και τους δώδεκα μήνες φυλάκισης. Επιπλέον, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους διακοσίων ευρώ, ενώ χρηματική ποινή σήμερα δεν προβλέπεται από τον νόμο.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης ο παραβάτης μπορεί να εκδώσει την απαραίτητη άδεια οδήγησης και να ζητήσει από το Δικαστήριο την απαλλαγή του από την επιβολή ποινής λόγω έμπρακτης μετάνοιας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη παρούσα χρονική στιγμή έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και αναμένεται η ψήφιση του Νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που θα τροποποιήσει και την παρούσα διάταξη» δήλωσε στο thestival.gr ο ποινικολόγος, Αντώνιος Καραγιάννης.



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ