Η Ελλάδα, μια χώρα με μακρά παράδοση στην κτηνοτροφία που χρονολογείται από την αρχαιότητα, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα ανησυχητική πραγματικότητα: την πλήρη εξάρτησή της από εισαγωγές κρέατος και την κατάρρευση του εγχώριου κτηνοτροφικού τομέα.

Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα καλύπτει μόλις το 35% των αναγκών της σε βόειο κρέας, το 60% σε χοιρινό και το 75% σε αιγοπρόβειο.

– Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο κρέατος ξεπερνά τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

– Την τελευταία δεκαετία έχουν κλείσει περισσότερες από 40.000 κτηνοτροφικές μονάδες

– Ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων έχει μειωθεί κατά 30%

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση:

Υψηλό κόστος παραγωγής

Το κόστος των ζωοτροφών έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 45% από το 2020. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση έχει επιφέρει σημαντική αύξηση στο κόστος λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων. Ένας κτηνοτρόφος στη Θεσσαλία δηλώνει: “Το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί, ενώ οι τιμές πώλησης παραμένουν σχεδόν σταθερές. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε έτσι.

Γραφειοκρατικά εμπόδια

Η πολύπλοκη γραφειοκρατία και το ασαφές νομικό πλαίσιο δημιουργούν σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου. Η αδειοδότηση νέων κτηνοτροφικών μονάδων αποτελεί έναν αληθινό λαβύρινθο, με τις διαδικασίες να διαρκούν συχνά πάνω από 2 χρόνια.

Δημογραφικό πρόβλημα

Η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η φυγή των νέων από την ύπαιθρο έχουν αφήσει τον κτηνοτροφικό τομέα χωρίς διάδοχη κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων κτηνοτρόφων ξεπερνά τα 60 έτη, με ελάχιστους νέους να εισέρχονται στο επάγγελμα.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ