Σήμα κινδύνου «για τα επόμενα Τέμπη που σχεδιάζονται στο χώρο της Υγείας», στέλνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείο «Αττικόν» για την επικείμενη μεταφορά των γυναικολογικών – μαιευτικών και παιδιατρικών κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στο Νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα (π. Λοιμωδών), βάσει σχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Η Γ’ Μαιευτική κλινική και ειδικότερα το τμήμα Παθολογίας της Κύησης, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα τμήματα της χώρας, όπου νοσηλεύονται κυήσεις υψηλού κινδύνου από ολόκληρη την Ελλάδα και μέχρι σήμερα διαχειρίζεται αποτελεσματικά ακόμα και τα πιο σύνθετα περιστατικά.

Η αποτελεσματικότητα αυτή οφείλεται στην άμεση πρόσβαση και στη στενή διασύνδεση με όλες τις απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες, καθώς και στη χρήση προηγμένων υποδομών υψηλής τεχνολογίας, όπως μαγνητικός τομογράφος, αιμοδοσία, ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες υποστήριξης.

Όσο για τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), μόνο το τελευταίο δεκαήμερο, κάλυψαν τουλάχιστον πέντε ιδιαίτερα βαριά και εξειδικευμένα περιστατικά εγκύων, που απαίτησαν τη συνεργασία γιατρών πολλών ειδικοτήτων του νοσοκομείου και τα οποία θα ήταν αδύνατο να υποστηριχθούν χωρίς ΜΕΘ ενηλίκων και ΜΕΝΝ στο ίδιο νοσοκομείο.

Τα παραπάνω επισημαίνει το προσωπικό της ΜΕΝΝ και της Γ΄ Μαιευτικής Κλινικής του «Αττικόν» σε δύο επιστολές του, με στοιχεία που τεκμηριώνουν την αντίθεσή του προς τη μεταφορά των κλινικών στο νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα», παρότι αναγνωρίζει την ανάγκη αποσυμφόρησης του νοσοκομείου από τα ράντζα.

Αποφάσεις εναντίωσης στα σχέδια του υπουργείου έχει πάρει όλη η επιστημονική κοινότητα και οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο Τομέας Μητέρας-Παιδιού του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν», ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Νίκαιας, αλλά και πλήθος τοπικών φορέων της Δυτικής Αθήνας. Μάλιστα, το Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν και η ΕΙΝΑΠ προχωρούν σε στάση εργασίας την Τετάρτη 14 Μαΐου στις 12-3 μ.μ. και κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας στη 1.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για μεταφορά των Παιδιατρικών, Γυναικολογικών-Μαιευτικών κλινικών και τμημάτων από το «Αττικόν» στο «Λοιμωδών».

Οι αρμόδιοι που κάνουν τις εξαγγελίες, καλούνται να πάρουν την ευθύνη της ζωής και του θανάτου των εγκύων και των παιδιών

Στο νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα» σχεδιάζεται να μετακινηθούν η Μαιευτική και Παιδιατρική Κλινική του «Αττικόν»

Η ΜΕΝΝ

Οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του «Αττικόν», επισημαίνουν ότι η μεταφορά της Μαιευτικής και Παιδιατρικής Κλινικής – στην οποία υπάγεται και η ΜΕΝΝ –  θα σημάνει πλήρη αποκοπή των δύο κλινικών από τη ΜΕΘ ενηλίκων και τις σχετικές ειδικότητες, προειδοποιώντας ότι για την απόφαση αυτή, οι αρμόδιοι που κάνουν τις σχετικές εξαγγελίες, «καλούνται να πάρουν την ευθύνη της ζωής και του θανάτου των εγκύων και των παιδιών για τα επόμενα Τέμπη που σχεδιάζονται στο χώρο της υγείας». Επισημαίνουν ακόμη ότι η απόφαση για τη μεταφορά, ελήφθη «χωρίς καμία διαβούλευση με τους υπηρετούντες ιατρούς που είναι και οι πλέον αρμόδιοι, χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό και με συνοπτικές διαδικασίες».

Βαριά περιστατικά

Οι εργαζόμενοι στη ΜΕΝΝ επισημαίνοντας τη σοβαρότητα των περιστατικών που καταφεύγουν στις συγκεκριμένες κλινικές του «Αττικόν», τόνισαν ότι κανένα από τα περιστατικά αυτά δεν μπορεί να υποστηριχτεί σε άλλο Δημόσιο ή Ιδιωτικό Νοσηλευτικό ίδρυμα του Λεκανοπεδίου της Αττικής και παρέθεσαν ενδεικτικά πέντε περιστατικά του τελευταίου 10ημέρου:

  1. Έγκυος 37 εβδομάδων με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και ημιπληγία στο πλαίσιο χωροκατακτητικής εξεργασίας του εγκεφάλου. Απαίτησε συνεργασία της Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του νοσοκομείου και φυσικά αναισθησιολόγων, μαιευτήρων και νεογνολόγων προκειμένου να διεκπεραιωθεί ο τοκετός και να εξασφαλιστεί η βέλτιστη έκβαση μητέρας-νεογνού.
  2. Έγκυος 35 εβδομάδων με σύμπλοκη καρδιοπάθεια και μεταλλική βαλβίδα. Μητέρα και νεογνό αντιμετωπίστηκαν από ομάδα καρδιολόγων, καρδιοχειρουργών, αναισθησιολόγων, μαιευτήρων και νεογνολόγων.
  3. Έγκυος 26 εβδομάδων με status epilepticus, η οποία χρειάστηκε να διασωληνωθεί και νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ. Η έγκυος δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί χωρίς την ύπαρξη Μαιευτικής Κλινικής και Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο ίδιο νοσοκομείο.
  4. Έγκυος 19 ετών με κύημα 26 εβδομάδων νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου σε βαριά κατάσταση λόγω πνευμονίας. Αναμένεται ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί διεκπεραίωση του τοκετού, προκειμένου να σωθεί η ζωή της ίδιας ή και του νεογνού. Αυτό φυσικά είναι αδύνατο να γίνει χωρίς την ύπαρξη Μαιευτικής Κλινικής και Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο ίδιο νοσοκομείο.
  5. Έγκυος 39 ετών, πρωτότοκος 28 εβδομάδων διακομίστηκε από το Νοσοκομείο της Ρόδου λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας, για την οποία τέθηκε ήδη παροχέτευση. Η ασθενής χρειάζεται επειγόντως τη συνδρομή νευροχειρουργών, επεμβατικών ακτινολόγων, νευρολόγων και οπωσδήποτε μαιευτήρων και νεογνολόγων με δυνατότητα περίθαλψης του νεογνού σε ΜΕΝΝ προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή μητέρας και νεογνού. Μόνο το «Αττικόν» στο λεκανοπέδιο της Αττικής πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Η μαιευτική κλινική

Όσο για τους εργαζόμενους στη Μαιευτική Κλινική, υπογράμμισαν ότι η το Νοσοκομείο «Αττικόν» διαθέτει συνδυαστικά Μαιευτική Κλινική και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), γεγονός που το καθιστά κρίσιμη μονάδα για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ακόμη και τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία διακομίζουν στο «Αττικόν» περιστατικά υψηλού κινδύνου, αναγνωρίζοντας την εξειδίκευση και την πληρότητα των υποδομών του.

Η μεταφορά σε μια μονάδα όπως το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» –  που μέχρι πρότινος υπολειτουργούσε – είναι βέβαιο ότι πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί, αποτελεί υποβάθμιση και θα οδηγήσει σε σημαντικές δυσχέρειες, όπως:

  • Αποκοπή της Μαιευτικής Κλινικής από κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές του «Αττικόν».
  • Υποβάθμιση της παρεχόμενης μαιευτικής φροντίδας.
  • Υποβάθμιση της ποιότητας της κλινικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  • Μετακινήσεις του ήδη ολιγάριθμου προσωπικού χωρίς επαρκή προγραμματισμό και υποστήριξη.
  • Περαιτέρω διοικητική και λειτουργική αποδιοργάνωση των ήδη επιβαρυμένων δομών υγείας της Δυτικής Αττικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ