Τα μικρά κορίτσια που ακολουθούν υγιεινή διατροφή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δουν την πρώτη τους περίοδο αργότερα από τις συνομήλικές τους οι οποίες καταναλώνουν συστηματικά ανθυγιεινές τροφές. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction και η οποία είναι η πρώτη που συνδέει τη διατροφή με την εμμηναρχή.
Ανεξαρτήτως ύψους και ΒΜΙ
Η μελέτη έδειξε μάλιστα ότι το εύρημα αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) ή το ύψος των κοριτσιών – και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με πρώιμη εμμηναρχή.
Αυξημένος κίνδυνος σοβαρών νόσων
Τα νέα αποτελέσματα είναι άκρως σημαντικά για τη γυναικεία υγεία καθώς είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που είχαν νωρίς την πρώτη τους περίοδο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για νόσους όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος του μαστού, οι καρδιοπάθειες και οι αγγειοπάθειες.
Ανάγκη για σχολικά γεύματα με «επιστημονικό» υπόβαθρο
Η Χόλι Χάρις, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο για τον Καρκίνο Fred Hutchinson στο Σιάτλ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, σημείωσε ότι «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη του να έχουν όλα τα μικρά κορίτσια και οι έφηβες πρόσβαση σε υγιεινά γεύματα καθώς και τη σημασία του να ακολουθούν τα σχολικά γεύματα διατροφικές οδηγίες που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία».
Τα ευρήματα προέχονται από μια μεγάλη προοπτική μελέτη η οποία περιέλαβε περισσότερα από 7.500 παιδιά ηλικίας 9-14 ετών. Οι μικροί εθελοντές «στρατολογήθηκαν» στην αμερικανική μελέτη GUTS (Growing Up Today Study) σε δύο φάσεις – το 1996 και το 2004. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πρώτη ομάδα εθελοντών ως το 2001 και τη δεύτερη ως το 2008.

Τα σχολικά γεύματα θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη της πρώιμης εμμηναρχής
Υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου του μαστού
Στο πλαίσιο της μελέτης διερευνήθηκε για πρώτη φορά η σχέση μεταξύ διαφορετικών τύπων διατροφής και της εμμηναρχής. Όπως εξήγησε η δρ Χάρις «σε προηγούμενη μελέτη μας η οποία είχε βασιστεί στην εξελισσόμενη μελέτη Nurses’ Health Study II, είχαμε παρατηρήσει υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή η οποία προήγαγε τη φλεγμονή κατά την εφηβεία και την αρχή της ενήλικης ζωής. Με βάση εκείνα τα αποτελέσματα θελήσαμε να κατανοήσουμε εάν ο τύπος της διατροφής στην παιδική ηλικία μπορεί να επιδρά σε παράγοντες που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, όπως η ηλικία της εμμηναρχής. Ετσι οδηγηθήκαμε στη νέα μελέτη μας».
Τα κορίτσια που συμμετείχαν στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους κατά την αρχή της καθώς και κάθε ένα με τρία χρόνια μετά. Ανέφεραν επίσης την ηλικία κατά την οποία εμφανίστηκε η πρώτη τους περίοδος.
Τα δύο διατροφικά μοτίβα
Ο τύπος της διατροφής ορίστηκε με βάση δύο διατροφικά μοτίβα: το πρώτο (Alternative Healthy Eating Index – AHEI) βασίζεται κατά κύριο λόγο σε υγιεινές τροφές όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Το δεύτερο (Empirical Dietary Inflammatory Pattern – EDIP) βασίζεται σε τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα ενεργειακά ποτά.
Υγιεινή διατροφή, εμμηναρχή σε μεγαλύτερη ηλικία
Κατά τη διάρκεια της μελέτης 6.992 κορίτσια (το 93% επί του συνόλου) εμφάνισαν την πρώτη τους περίοδο. Η ανάλυση των δεδομένων από τα ερωτηματολόγιά τους έδειξε ότι το 20% των κοριτσιών που ακολουθούσαν πιο πιστά το μοτίβο της υγιεινής διατροφής είχαν 8% μικρότερες πιθανότητες να δουν την πρώτη τους περίοδο μέσα στον επόμενο μήνα σε σύγκριση με το 20% των κοριτσιών που δεν ακολουθούσαν πιστά την υγιεινή διατροφή.
Παράλληλα το 20% των κοριτσιών που ακολουθούσαν πιο πιστά τη «φλεγμονώδη» διατροφή είχαν 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να δουν την πρώτη περίοδό τους μέσα στον επόμενο μήνα σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν ακολουθούσαν πιστά την πλούσια σε φλεγμονώδεις τροφές διατροφή.
«Κλειδί» η παιδική ηλικία και η εφηβεία για μείωση του κινδύνου νόσων
Η δρ Χάρις σημείωσε ότι με βάση τα νέα αποτελέσματα «η πιο υγιεινή διατροφή φάνηκε να συνδέεται με εμμηναρχή σε μεγαλύτερη ηλικία. Πολύ σημαντικό ήταν το γεγονός ότι τα ευρήματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από το ΒΜΙ και το ύψος, αποδεικνύοντας τη σημασία της υγιεινής διατροφής ασχέτως του βάρους και του ύψους. Καθώς η η πρώιμη εμμηναρχή συνδέεται με πλήθος προβλημάτων αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου για διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο του μαστού, η παιδική και εφηβική ηλικία αποδεικνύεται ότι είναι πολύ σημαντικές σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου αυτών των νόσων».
Η καλύτερη διατροφική «συνταγή» για τα μικρά κορίτσια
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η καλύτερη διατροφική «συνταγή» για τα μικρά κορίτσια είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, λιπαρών ψαριών, ξηρών καρπών, οσπρίων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών, αναψυκτικών με ζάχαρη, τροφίμων με πρόσθετο αλάτι. «Αυτού του τύπου η διατροφή βέβαια ωφελεί τον κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως της ηλικίας του» κατέληξε η δρ Χάρις.