Την μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών και οχημάτων από το 13% και 24% αντίστοιχα, που βρίσκεται σε ισχύ προτείνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Διονύσης Θεοδωράτος για την ανακούφιση του υπέρογκου κόστους των εισιτηρίων. 

«Η Ελλάδα παρότι είναι το 2% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού και έχει το 18% της ακτοπλοϊκής κίνησης της Ευρώπης, εξακολουθεί όμως να έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας 13% σε επιβάτες και 24% σε οχήματα όταν σε άλλες χώρες της Ε.Ε είναι ήδη μειωμένος (10% στην Ισπανία και τη Φινλανδία, 6% στη Σουηδία, 5% στην Ιταλία και 0% στη Μάλτα και τη Δανία)» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ακτοπλόων «μια τέτοια αλλαγή από το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να εφαρμοστεί εύκολα, με περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος, καθώς θα μπορούσε να καλυφθεί από την τόνωση της επιβατικής κίνησης».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά διατηρεί σταθερές τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας για μείωση των λιμενικών τελών κατά 50%, παρά την αύξηση στην τιμή των καυσίμων από 1η Μαΐου λόγω της πράσινης μετάβασης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Θεοδωράτος σημείωσε πως «κανείς δεν λέει ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι φθηνά αλλά, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ήδη εφαρμόσει εκπτώσεις όπως την περίοδο του Πάσχα, ιδιαίτερα σε οικογένειες».

Ενημέρωσε επίσης πως «τα ταχύπλοα ενδέχεται να προσφέρουν επιπλέον εκπτώσεις, καθώς δεν επηρεάζονται από το νέο καύσιμο καθώς ήδη το χρησιμοποιούν», ενώ υπογραμμίζει πως το όχημα που συνοδεύει τον επιβάτη δεν αποτελεί εμπορευματικό αγαθό.

Παράλληλα, υποστήριξε πως, το 40% των εισιτηρίων αυτή τη στιγμή δίνονται με εκπτώσεις, είτε μέσω των υποχρεωτικών κοινωνικών παροχών είτε μέσω εμπορικών προσφορών.

Πράσινη μετάβαση

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ σχετικά με το πρόγραμμα ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου ισχυρίστηκε ότι η μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο, σύμφωνα με τους στόχους της ευρωπαϊκής δέσμης μέτρων «Fit for 55», προχωρά, χωρίς ωστόσο να έχουν ανοίξει ακόμα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν δύο προκλήσεις: η ανανέωση του γηρασμένου στόλου, με τον μέσο όρο ηλικίας να φτάνει τα 36 έτη έως το 2030, αλλά και η τεχνολογική αναβάθμιση των νεότερων πλοίων για να ανταποκριθούν στα νέα πρότυπα κατανάλωσης καυσίμων όπως LNG και μεθανόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράτο, η πλήρης ανανέωση του στόλου ηλικίας άνω των 25 ετών θα απαιτήσει επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ η αναβάθμιση των πλοίων κάτω των 20 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ