Φ. Κουβέλης: Με ανησυχία βλέπει η Αθήνα τις εξελίξεις στη Συρία

«Η Αθήνα βλέπει τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία με ανησυχία, με την έννοια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά στον παραλογισμό μιας σύγκρουσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αίτημα για ιδιαίτερη λειτουργία της βάσης της Σούδας αναφορικά με το ενδεχόμενο χτύπημα της Αμερικής στη συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η συνέχιση της επιλογής περί ενδεχόμενων πολεμικών επεισοδίων προβάλλει ως απειλή στον τουρισμό μας. Πάντως, πρόσθεσε ότι «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουμε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο ότι μειώνονται οι τουριστικές ροές στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία ματαίωση τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Κουβέλης σχολίασε ότι η γείτονα έχει επιλέξει την κλιμακούμενη ένταση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε ότι «ελεγχόμενη σύρραξη δεν εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει. Όσον αφορά το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, θα σας πω ότι ένα περιστατικό, το οποίο μπορεί να προκύπτει από μια αναχαίτιση, μπορεί να θερμάνει τα πράγματα και να καταστεί αυτό το περιστατικό ένα θερμό γεγονός. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει».
Πάντως εκτίμησε ότι «η Τουρκία μπορεί να φωνάζει, μπορεί να κλιμακώνει την ένταση αλλά η εκτίμησή μου, είναι ότι έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά -ανοίγει και άλλο μέτωπο με το ενδεχόμενο να έχουμε χτύπημα της Αμερικής στη Συρία- και δεν θα τολμήσει, δεν θα επιλέξει, για λόγους δικής της αυτοπροστασίας να προχωρήσει σε μια κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με επάρκεια και με ικανότητα είναι αποφασισμένες, στο πλαίσιο των πολιτικών μας επιλογών, όχι μόνο να υπερασπιστούν αλλά και να διαφυλάξουν στο ακέραιο τα εθνικά-κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά καταγράφονται από το Διεθνές Δίκαιο», επανέλαβε.
Σχολιάζοντας τη λεκτική ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε ότι «βεβαίως, πάρα πολλές φορές, οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας είναι τόσο προκλητικές, που εκ των πραγμάτων προκαλούν και αντιδράσεις από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο πρέπει να σας πω, είναι ότι εμείς ψύχραιμα, με την αναγκαία σταθερότητα, πρέπει να κρατάμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και η πραγματική τους διάσταση είναι η ετοιμότητά μας, η αποφασιστικότητά μας αλλά και η συνεχής εγρήγορση μας, τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από αυτό».
Για το θέμα της κράτησης των δύο στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, επισήμανε ότι «το θέμα έρχεται και στην ευρωβουλή στη Σύνοδό της από 16 έως 19 Απριλίου, με πρωτοβουλία της ομάδας της Αριστεράς και του Λαϊκού Κόμματος και συμπράττουν και άλλες δυνάμεις για να αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσβάλλονται με τη συγκεκριμένη απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Όποιος έχει διαφορετική πρόταση με αυτό το οποίο πράττει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ας μας πει ποια είναι η δική του εναλλακτική πρόταση».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ας προχωρήσει επιτέλους η δικαστική διαδικασία αφού ο κ. Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπεύθυνη είναι η τουρκική δικαιοσύνη».
Πάντως, ανέφερε ότι αμφισβητεί έντονα «τα περί «ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης», γιατί ο λεγόμενος δικαιακός πολιτισμός της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικότερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο λέει ο κ. Ερντογάν» και επανέλαβε ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας δεν συμψηφίζεται ούτε ανταλλάσσεται με τις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης που αφορούν στη χορήγηση πολιτικού ασύλου για τους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-12 15:43:03

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ