Υποχωρεί το ρούβλι στο χαμηλότερο σημείο από το 2016

Το ρούβλι έκανε βουτιά σήμερα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2016, καθώς οι φόβοι αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων με τη Δύση και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας επισκίασαν τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.
Η ρωσικά αγορά παραμένει σε φάση μαζικών πωλήσεων, η οποία ξεκίνησε τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά ρωσικών εταιρειών και προβεβλημένων επιχειρηματιών. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε στα 64,77 ρούβλια ανά δολάριο στην αγορά συναλλάγματος της Μόσχας, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου 2016, σημειώνοντας απώλειες 11% σε σχέση με πριν την επιβολή των κυρώσεων.
Ενώ θεμελιώδεις παράγοντες, όπως η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας και οι μακροοικονομικές πολιτικές παρέμειναν αμετάβλητοι, η αποστροφή στον κίνδυνο των ρωσικών στοιχείων ενεργητικού διογκώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Η αγορά αναζητεί τώρα κάποια ένδειξη για το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα στις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ. Η επίσημη αντίδραση της Ρωσίας ήταν έως τώρα συγκρατημένη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι δεν είναι σκόπιμο να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις όσον αφορά τα αντίποινα και τόνισε ότι οι μαζικές πωλήσεις στην αγορά ήταν συναισθηματικά καθοδηγούμενες και ότι θα ακολουθήσει μία διόρθωση.
Σε μία φανερή ένδειξη ότι η υποτίμηση του ρουβλιού προκάλεσε ανησυχίες στις Αρχές, το υπουργείο Οικονομικών δεν αγόρασε τη Δευτέρα συνάλλαγμα για τα διαθέσιμά του, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η κεντρική τράπεζα, η οποία διενεργεί καθημερινά αγορές συναλλάγματος για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε σε δήλωση που έστειλε με e-mail ότι οι αγορές ξένων νομισμάτων γίνονταν για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης της υψηλής μεταβλητότητας της αγοράς.
Στις 11.45 (ώρα Ελλάδος), το ρωσικό νόμισμα σημείωνε απώλειες 1,3% σε σχέση με χθες και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στα 63,80 ρούβλια ανά δολάριο. Σε σχέση με το ευρώ υποχωρούσε 1,4% και η ισοτιμία διαμορφωνόταν στα 78,94 ρούβλια. «Οι μακροοικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι το ρούβλι είναι πολύ υποτιμημένο», ανέφερε σε σημείωμά της η Otkritie Brokerage.
Η αγορά αγνόησε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας. Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε χθες στα 71,34 δολάρια το βαρέλι ενώ σήμερα κυμαινόταν περί τα 70,70 δολάρια. Η τελευταία φορά που οι τιμές του πετρελαίου είχαν σκαρφαλώσει στο επίπεδο αυτό στα τέλη Μαρτίου, η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος ήταν στα περίπου 57 ρούβλια ανά δολάριο. Η επίπτωση των τελευταίων αμερικανικών κυρώσεων κατά 17 Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, επτά αποκαλούμενων «ολιγαρχών» και 12 εταιρειών που αυτοί έχουν στην ιδιοκτησία ή υπό τον έλεγχό τους, εξαπλώθηκε σε όλες τις ρωσικές αγορές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-11 13:09:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ