Υποχρεωτική η ΣΣΕ των συμβούλων ομορφιάς και αισθητικών σε επιχειρήσεις καλλυντικών

Με απόφαση της Υπηρεσιακής Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου (κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων Άννας Στρατινάκη) επεκτάθηκε και κηρύχθηκε υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη στις 12 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ). Με την εν λόγω ΣΣΕ καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών με την ειδικότητα του/της συμβούλου ομορφιάς/αισθητικού. Σημειώνεται ότι υπέρ της επέκτασης τάχθηκαν τόσο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις της Σύμβασης που αφορούν μεταξύ άλλων βασικούς μισθούς, επιδόματα, εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, κλπ. επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων καλλυντικών και των εργαζομένων με την ειδικότητα του/της συμβούλου ομορφιάς/ αισθητικού και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τη Σύμβαση. Η επέκταση αυτή θα έχει μεγάλη επιρροή σε εργαζόμενους στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες -σύμφωνα τα στοιχεία που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ-, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις εμπορίας καλλυντικών, κυρίως σε πολυκαταστήματα, όπου γίνεται προώθηση και πώληση προϊόντων αισθητικής/καλλωπισμού.

Η ανωτέρω ΣΣΕ έχει συμφωνημένη ισχύ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2023, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτήν η τρίμηνη εκ του νόμου μετενέργεια. Προβλέπει -μεταξύ άλλων- για τις εργαζόμενες και εργαζόμενους που υπάγονται σε αυτή υψηλότερους βασικούς μισθούς από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, αναλόγως σε ποιο κλιμάκιο εντάσσεται ο καθένας/καθεμία, καθώς και διάφορα επιδόματα μεταξύ αυτών γάμου (10%), παιδιών (1%, 2% και 5% ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), βρεφονηπιακού σταθμού (200 ευρώ για κάθε παιδί) και πτυχίου (από 3% έως 11%). Ορίζεται τέλος συμβατικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας 38 αντί για 40 ωρών, με ημερήσια συνεχή απασχόληση.

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυριαζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος