Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Το 2035 το 65% των σημερινών μαθητών Δημοτικού, θα κάνει επαγγέλματα που...

Το 2035 το 65% των σημερινών μαθητών Δημοτικού, θα κάνει επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα-Εκδήλωση “Τα πράσινα επαγγέλματα του μέλλοντος” στο Money Show

Το 2035 το 65% των σημερινών μαθητών Δημοτικού, θα κάνει επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα-Εκδήλωση “Τα πράσινα επαγγέλματα του μέλλοντος” στο Money Show – Βεργίνα News

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ» ΣΤΟ MONEY SHOW
Το 2035 το 65% των σημερινών μαθητών Δημοτικού, θα κάνουν επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα
10 Θέσεις εργασίας ανακοίνωσε εταιρία ανακύκλωσης ρούχων
5 θέσεις εργασίας για νέους προγραμματιστές από εταιρία πληροφορικής
Κατέκλυσαν την αίθουσα νέοι που αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες
«Το 2035 το 65% των παιδιών που πηγαίνουν σήμερα στο Δημοτικό θα κάνουν επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουσκουρίδης Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ μιλώντας στην ημερίδα «Πράσινα Επαγγέλματα του Μέλλοντος» που διοργάνωσαν στο πλαίσιο του Money Show το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Γραμματεία Κλιματικής Αλλαγής & Περιβάλλοντος ΝΔ Θεσσαλονίκης και το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔιΠαΕ. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε επαγγέλματα που «θα τα βρούμε μπροστά μας» και δεν τα έχουμε στο βαθμό που θα θέλαμε όπως τεχνικούς ΑΠΕ, ανθρώπους που θα διαχειριστούν ενεργειακές κοινότητες, χρηματιστές ενέργειας κ.α.
Ο διοργανωτής της εκδήλωσης, Γραμματέας Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος της ΝΔ Ν.Θεσσαλονίκης Γιώργος Παπαϊωάννου καλωσορίζοντας το πολυπληθές κοινό υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ασφαλές και σταθερό περιβάλλον εργασίας & επιχειρηματικότητας που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για Ανάπτυξη προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία για αξιοποίηση των νέων ευκαιριών του «μέλλοντος που είναι ΤΩΡΑ» Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και διοργανωτής του Money Show Χρήστος Σαραντόπουλος αναφέρθηκε στο δυναμικό comeback του θεσμού που για φέτος είχε σλόγκαν «Μοχλός ανάπτυξης και εξέλιξης»
Η εκδήλωση που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία σε μια κατάμεστη αίθουσα με περισσότερα από 400 άτομα να έχουν κατακλύσει το χώρο και τους γύρω διαδρόμους και ανάμεσά τους πολλούς νέους να παρακολουθούν όρθιοι, λειτούργησε ως «έξυπνη μηχανή αναζήτησης» που εμφανίζει τα πρωτοποριακά πράσινα επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας.
Πράσινη μετάβαση με νέες δεξιότητες, νέες ειδικότητες
Για τους δείκτες ESG που «θα λαμβάνονται υπόψη για τη σύναψη νέων συνεργασιών, την εξασφάλιση χρηματοδότησης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ικανοποίηση των πελατών» μίλησε μεταξύ άλλων ο Συμεών Διαμαντίδης Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), ενώ αναφέρθηκε στην πράσινη μετάβαση και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το περιβάλλον τα οποία αφορούν τομείς όπως οι ΑΠΕ, τα ηλεκτρικά οχήματα, η κλιματική αλλαγή κ.α.
Να λάβουμε γρήγορα τα μέτρα μας καθώς «η μετάβαση στα νέα δεδομένα «δεν θα είναι εύκολη καθώς θα υπάρξει άμεση απώλεια θέσεων εργασίας ενώ η δημιουργία νέων θέσεων θα γίνεται σταδιακά και δεν θα είναι ίδια σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην Ημερίδα ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ Μακεδονίας Θεόδωρος Μητράκαςεστίασε στην πράσινη κουλτούρα στην οποία «πρέπει να επενδύσουμε» επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης με ειδικότητες που δεν υπάρχουν και προγράμματα επανακατάρτισης που «πρέπει να αναπτυχθούν»
Η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔιΠαΕΠέρρηΜεντζέλου εξήγησε ότι οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν μεταξύ άλλων να δημιουργήσουν σημαντικές εφαρμογές στο πεδίο των έξυπνων πόλεων, επισημαίνοντας την ανάγκη σύστασης επιμορφωτικών εκπαιδευτικών εργαλείων σ’ αυτή την κατεύθυνση όπως είναι το Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας που δημιουργήθηκε στο ΔιΠαΕΣίνδου και είναι «το μοναδικό στο είδος του»
Η Δήμητρα Ακριτίδου, δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΚΕΔΗΘαναφέρθηκε στο 2023 ως ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων γεγονός που καταδεικνύει ότι η ΕΕ στηρίζει τις προοπτικές των νέων για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος «πιο πράσινου και πιο ψηφιακού» ενώ υπογράμμισε και το έλλειμμα που υπάρχει γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην απόκτηση τόσο των πράσινων όσο και των ψηφιακών επαγγελματικών δεξιοτήτων σημειώνοντας ότι το 1/3 των κατοίκων της Ευρώπης στερούνται ψηφιακού γραμματισμού.
4η Βιομηχανική επανάσταση, βιωσιμότητα και νέες ευκαιρίες
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι νέες συνθήκες, συνήθειες , επαγγέλματα και δραστηριότητες μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα της αγοράς εργασίας αναφέρθηκαν αναλυτικά στο δεύτερο μέρος της ημερίδας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος ΠΕΔ Κ Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτετζίδης Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, «η απάντηση στην κλιματική αλλαγή πρέπει να είναι συλλογική και αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της Ανθρωπότητας» .
«Το κλειδί για την 4η βιομηχανική επανάσταση είναι η Κυκλική Οικονομία. Και με τα προγράμματα του ΦΟΣΔΑ δίνεται πλέον σε κάθε απόβλητο μια νέα ευκαιρία χρησιμοποίησης υποστήριξε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Μιχάλης Γεράνης Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος τμήματος Marketing&OTA EEAA AΕ Δημήτρης Παπασωτηρίου εξήγησε τη διαδικασία λειτουργίας του Οργανισμού, σημείωσε την ανάγκη «να υπάρξουν καλύτερες αμοιβές και όροι εργασίας καθώς εργάτες διαλογής δε βρίσκονται σήμερα» ενώ προανήγγειλε ένα ρομποτικό κέντρο διαλογής στην Κεφαλονιά και ανάπτυξη της blockchain τεχνολογίας για την πιστοποίηση της ανακύκλωσης σε ανοιχτά δεδομένα.
Για τα πράσινα και βιώσιμα κτίρια μίλησε η HeadofSustainability της DimandAESandraBaer, σημειώνοντας πως η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο πράσινο κτίριο στην Ελλάδα με διεθνείς πιστοποιήσεις Leed.
Πράσινα μπάζα, Πράσινες τεχνολογίες και δεκάδες νέες θέσεις εργασίας
Για τους τομείς που μπορεί ένας μηχανικός να ασχοληθεί όσον αφορά την ανακύκλωση μπάζων, μίλησε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Ceo της ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ, Ηλίας Δημητριάδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η εταιρία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα με 180 μονάδες ανακύκλωσης και περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους αποκαλύπτοντας ότι προσανατολίζεται σε παραγωγή πράσινου σκυροδέματος.
«Δημιουργούμε διαρκώς νέες θέσεις εργασίας», είπε και από τη δική της πλευρά και η Αγάπη Ορφανίδου η οποία ανακοίνωσε ότι η EASTWESTGREECE είναι έτοιμη να απορροφήσει 10 νέους-νέες σε θέσεις εργασίας. Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας η οποία συνεργάζεται με περισσότερους από 70 δήμους σε όλη τη χώρα κι έχει -μέσα σε 6 χρόνια -συλλέξει και διαχειριστεί 14.000 τόνους κλωστουφαντουργικών προϊόντων, σημείωσε ότι «κάθε 150 μωβ κάδους που τοποθετούνται, δημιουργούνται 3 με 4 άμεσες θέσεις εργασίας»
Για την επένδυση που κάνει η εταιρεία MOVYONSEE σε νέες και πράσινες τεχνολογίες αναφέρθηκε ο CEO Αθανάσιος Δημοκαράκος σημειώνοντας πως αυτού του είδους η επένδυση αυξάνει την αξία της εταιρείας ενώ βελτιώνονται οι παροχές στους πελάτες της. Ενημέρωσε επίσης ότι η εταιρεία χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια του Τορίνο και του Μιλάνο ώστε να υπάρξουν μηχανικοί με εξειδίκευση σε νέες τεχνολογίες αιχμής.
Ο Ανέστης Σταμάτης Διευθύνων Σύμβουλος Cactus ΑΕεστίασε στα πράσινα επαγγέλματα στις επιστήμες της πληροφορικής αλλά και στην τεχνολογία blockchain ενώ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο team της εταιρείας καθώς υπάρχουν 5 θέσεις εργασίας για άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών.
Στις πολλές θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα που προσφέρει ο τουρισμός, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Μυλωνάς Σύμβουλος Αειφορίας, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ σημειώνοντας ότι το 81% των επισκεπτών θέλει να επισκεφτεί ένα βιώσιμο τουριστικό κατάλυμα. Εστίασε επίσης στην ανάπτυξη οικοτουρισμού που θα φτάσει τα επόμενα χρόνια «πάνω από 300 δις δολάρια δημιουργώντας τεράστιο χώρο για τα πράσινα επαγγέλματα»
Στον τομέα του τουρισμού αναφέρθηκε και ο Γιώργος Παλησίδης Σύμβουλος Επιχειρήσεων Geogastronomy-Tourism ο οποίος μίλησε για πιο πράσινες βιωματικές εμπειρίες του τουρισμού δίνοντας έμφαση στο προσωπικό ενός πράσινου εστιατορίου και τις πράσινες θέσεις εργασίας σε αυτό.
Η βιωσιμότητα, η Πράσινη Γεωργία, ο βιώσιμος τουρισμός είναι θέματα που θα μας απασχολήσουν έντονα το επόμενο διάστημα, ενώ ήδη δημιουργούν εκατοντάδες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Για τα επαγγέλματα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση στην αγροτική οικονομία μίλησε Δημήτρης Βαφειάδης γεωπόνος Πρόεδρος ΓΟΕΒ Θεσσαλονίκης, ενώ στους 17 στόχους αειφορίας που καλύπτουν 17 διαφορετικούς τομείς (βιοηθική, ισοτιμία δύο φύλων, η σχέση μας με τα ζώα κ.α.) εστίασε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Δημήτρης Δημητρίου.
Τέλος ο Γενικός Διευθυντής της Agrovision Άγγελος Ζαμάνης, χημικός με 27 ευρεσιτεχνίες, έδωσε παραδείγματα αξιοποίησης προϊόντων, υποπροϊόντων, υπολειμμάτων οινοποιείων τα οποία δίνουν προστιθέμενη αξία στην εταιρείακαι ο οποίος τόνισε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν «πράσινα μυαλά» κι ότι «κλασικά επαγγέλματα μπορούν να μετατραπούν σε πράσινα»
Την εκδήλωση μεταξύ άλλων χαιρέτησαν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Επίτιμος Πρόξενος Φιλιππίνων & Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξενικών Σωμάτων Νίκος Μαργαρόπουλος, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Νικόλαος Πατσέας ο οποίος εστίασε στην ανάγκη διάδοσης στους νέους, της αντίληψης ότι τα πράσινα επαγγέλματα «μπορούν να κάνουν όντως τη διαφορά» και ο γεν. γραμματέας του ΤΕΕ ΚΜ Φώτης Κουβουκλιώτης ο οποίος αφού εξήρε την μεγάλη συμμετοχή ιδιαίτερα των νέων που συμμετείχαν στην ημερίδα αποκάλυψε ότι το πρώτο σεμινάριο βιοκλιματικού σχεδιασμού έγινε στην αρχιτεκτονική πριν 30 χρόνια!
Την ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές του Αριστοτέλειου Κολλεγίου, των εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη καθώς και φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔιΠαΕ.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Δημήτρης Κούβελας βουλευτής ΝΔ Α Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανιτίδης Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β Θεσσαλονίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας Άγγελος Χαριστέας , ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος καινοτομίας ΠΚΜ, Νικόλαος Τζόλλας, ο πρώην γεν. γραμ. κοινωνικών ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρης, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο αντιπρόεδρος ΜΜΘ Φάνης Ουγγρίνης, ο πολιτευτής της ΝΔ, καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης, το μέλος ΔΣ ΕΕΘ Μανώλης Σύλλης, ο Δ/ντήςΕλληνογερμανικού Επιμελητηρίου Γιώργος Θεοδωράκης, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σάββας Χαλιαμπάλιας κ.α.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε εκτός από την αξιοσημείωτη συμμετοχή των νέων ηλικίας κάτω των 24 χρόνων, η διάδραση μεταξύ ακροατηρίου και ομιλητών αλλά και το κρασί του οινοποιείου Τσάνταλη που απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι.Πολιτική απορρήτου και cookie