Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών της Κω ξεκινά

Η… καρδιά της διεθνούς ερασιτεχνικής ποδηλασίας χτυπά στην Κω. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών με την επωνυμία UCI Kos Gran Fondo Tour 2018 ανοίγει αύριο (13/4) την αυλαία του και θα την κλείσει την προσεχή Κυριακή 15 Απριλίου με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 200 αθλητών και αθλητριών από 16 χώρες του κόσμου!
Η σπουδαία αυτή ποδηλατική φιέστα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Ε.Ο. Ποδηλασίας με διοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Κω, την εταιρεία Sports Tours Hellas και τον Ποδηλατικό όμιλο Κω, έχει προσελκύσει ερασιτέχνες ποδηλάτες και ποδηλάτισσες υψηλού επιπέδου. Κι αυτό καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο του UCI Gran Fondo World Series, δίνοντας πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Ερασιτεχνών που θα γίνει στο Βαρέζε της Ιταλίας (31/8-2/9).
Το UCI Kos Gran Fondo 2018 ξεκινά, λοιπόν, δυναμικά αύριο στις 14:00 με τον αγώνα της ατομικής χρονομέτρησης απόστασης 20.6 χλμ, που θα έχει ως εκκίνηση και τερματισμό την πανέμορφη Μαρίνα της Κω. Την Κυριακή θα γίνει ο αγώνας αντοχής απόστασης 114 χλμ. (87χλμ. για την κατηγορία άνω των 50 ετών στις Γυναίκες και άνω των 60 ετών για τους Άνδρες) με εκκίνηση στις 09:00 από την Μαρίνα της Κω και τερματισμό περίπου στις 12:00 στο Ιπποκράτειο ίδρυμα.
Και οι δύο διαδρομές έχουν χαραχτεί με στόχο να αναδείξουν τις ομορφιές της Κω, αφού πέραν των 200 αθλητών που θα μετάσχουν – και βρίσκονται στο νησί από τη Δευτέρα – τους αγώνες θα παρακολουθήσουν και οι περίπου 250 συνοδοί αυτών.
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου
Στον αθλοτουριστικό χαρακτήρα του UCI Kos Gran Fondo αναφέρθηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Κω, οι διοργανωτές, οι οποίοι παράλληλα έδωσαν έμφαση στα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί σε συνεργασία με την αστυνομία και τους εθελοντές, επισημαίνοντας ότι οι δρόμοι απ’ όπου θα περάσουν οι ποδηλάτες θα παραμείνουν κλειστοί την Παρασκευή από τις 13:30 έως και τις 16:30 και την Κυριακή από τις 09:00 έως και τις 14:00.
Ευριδίκη Νάκη: «Καταξίωση στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη»
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ευριδίκη Νάκη, η οποία είπε: «Σε λίγες ώρες και με μεγάλη χαρά θα κηρύξουμε στο νησί της Κω την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδηλασίας Ερασιτεχνών. Μια διοργάνωση που έφερε πριν από δύο χρόνια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και φέτος η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθλητισμού και Πολιτισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου και ο εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού κ. Νικολής μας την εμπιστεύτηκαν στο νησί μας. Πιστοί στην αρχή της εξωστρέφειας και της επιδίωξής μας να καταστήσουμε τα νησιά μας αθλητικούς προορισμούς φέραμε στην Κω μια διοργάνωση παγκοσμίου βεληνεκούς, η οποία θα δικαιώσει τον τίτλο μας ως νησί του ποδηλάτου και θα καταξιώσει την Κω στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη, καθώς αυτές τις ημέρες θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς ποδηλατικής κοινότητας. Θέλουμε να προσφέρουμε μια ευχάριστη εμπειρία στους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους και φυσικά μια ευχάριστη διαμονή, αφού περισσότεροι από 400 άνθρωποι θα επισκεφτούν το νησί μας για αρκετές ημέρες. Επιλέξαμε να γίνει στην αρχή της σεζόν ο αγώνας για να τονώσουμε την τουριστική περίοδο, στοχεύοντας στην επέκτασή της μέσω τέτοιων αθλοτουριστικών εκδηλώσεων. Θα επιδιώξουμε να γίνει θεσμός το Παγκόσμιο Κύπελλο, γιατί μπορούμε, γιατί έχουμε την ποδηλατική παιδεία , την κατάλληλη πίστα και γιατί η σφραγίδα της UCI δικαιώνει τους κόπους των ανθρώπων που ανέπτυξαν την ποδηλατική κουλτούρα στο νησί και ταυτόχρονα ανοίγει νέες προοπτικές για τον προορισμό».
Θάνος Σταματάκης: «Εχουμε αποδείξει ότι η Κως μπορεί»
Ο υπεύθυνος του Αθλητικού Τομέα του ΔΟΠΑΒΣ Κω και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θάνος Σταματάκης δήλωσε: «Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε άλλη μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση στο νησί μας . Το UCI Gran Fondo 2018. Όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν η Κως μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις μεγάλου βεληνεκούς, που στόχο έχουν την ανάδειξη του νησιού ως ένα μέρος πλούσιο σε αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα. Με τις εκδηλώσεις αυτές οι στόχοι μας είναι: 1ον η προσέλκυση όλο και περισσότερων ατόμων στην μαγεία του αθλητισμού είτε ως αθλητές είτε ως θεατές, 2ον η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και 3ον οι αθλητές και συνοδοί που θα έρθουν σε αυτό τον αγώνα να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί και να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της Κω .
Το νησί λόγω της μορφολογίας του είναι ιδανικό για εκδηλώσεις που αφορούν το ποδήλατο είτε δρόμου είτε mountain, εκδηλώσεις σαν και αυτή αλλά και όλες αυτές που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και βοηθούν ώστε να γίνει γνωστό ότι είμαστε ένα νησί φιλικό στην κίνηση με ποδήλατο.
Ο Δήμος Κω μέσω του ΔΟΠΑΒΣ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η εταιρεία sporttourHellas, που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα τις συγκεκριμένης εκδήλωσης, και ο ποδηλατικός Όμιλος Κω μαζί με τους εθελοντές και όλες τις υπηρεσίες που θα συμβάλλουν για να έχουμε μια σωστή και χωρίς πρόβλημα διοργάνωση θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλον το κόσμο να δώσει το “παρών” και να χειροκροτήσει τους αθλητές που θα συμμετάσχουν.  Όπως επίσης να δείξει κατανόηση και να συμμορφωθεί στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για αυτές τις δύο μέρες 13 και 15 Απριλίου.».
Γιώργος Λεβεντάκης: «Αποδείξαμε εμπράκτως τι μπορούμε να κάνουμε»
Ο διευθυντής του αγώνα, Γιώργος Λεβεντάκης, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω και την κ. Νάκη και τον κ. Σταματάκη και  ιδιαίτερα τον εκτελεστικό διευθυντή των αγώνων Νίκο Πρέζα. Αποδείχτηκε άνθρωπος κλειδί και αξίζει να επενδύσετε σε αυτόν τα επόμενα χρόνια. Προέρχομαι από τον χώρο της ποδηλασίας, ασχολούμαι εδώ και 35 χρόνια απ’ όλα τα επίπεδα, ως αθλητής, ως προπονητής Εθνικών ομάδων, της Ολυμπιακής ομάδας και ως διευθυντής επαγγελματικών αγώνων. Προσπαθώ να κεφαλαιοποιήσω υπέρ της πατρίδας τις γνωριμίες μου και την τεχνογνωσία με στόχο να προωθήσουμε κομμάτια που εδώ και πολλά χρόνια βαυκαλιζόμαστε ως χώρα ότι θέλουμε να κάνουμε και σχετίζονται με τον αθλητικό τουρισμό και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά μέχρι πριν από κάποια χρόνια ακόμη ψαχνόμασταν και δεν τα είχαμε καταφέρει τόσο καλά.
Έτσι βρήκα ευήκοα ώτα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και κυρίως με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαβασιλείου. Είμαι χαρούμενος και αισθάνομαι άνετα στην περιοχή,  διότι αυτό που είπαμε από την αρχή ότι έχουμε την ικανότητα να κάνουμε το αποδείξαμε εμπράκτως, φέρνοντας πολλές διαμονές και αναπτύσσοντας όλους τους κλάδους γύρω από τον αθλητισμό τουρισμό.
Μπορώ να πω ότι μετά από τρία χρόνια, με τον αγώνα των επαγγελματιών που έχουμε καθιερώσει και ξαναφέραμε από πέρυσι στη Ρόδο, και με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ερασιτεχνών, που γίνεται για 3η σερί χρονιά στο Νότιο Αιγαίο, πετύχαμε τους στόχους μας. Με τα στοιχεία που έχουμε από πέρυσι με τις 6200 διαμονές συμμετεχόντων και συνοδών, νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει ένα προϊόν για το οποίο κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Περιφέρεια και τους Δήμους Ρόδου και Κω που επενδύουν σε αυτό.
Οι ποδηλατικοί αγώνες που γίνονται σε ανοικτό χώρο αποτελούν μια δοκιμασία, αλλά αυτή είναι και η ομορφιά τους, διότι οι επισκέπτες μέσα από τις πολλές ημέρες που διαμένουν στον εκάστοτε τόπο γνωρίζουν τις ομορφιές τους πατώντας τες με τα ποδήλατά τους και αργότερα νοικιάζοντας κάποιο αυτοκίνητο. Μπορεί αρχικά οι αγώνες να προκαλούν μια ενόχληση στους κατοίκους, διότι αναγκαστικά κλείνουν δρόμοι, αλλά για παράδειγμα στη Ρόδο ο κόσμος του νησιού έχει προσαρμοστεί πλήρως και γι’ αυτό πέρυσι πήραμε άριστα για τον αγώνα των επαγγελματιών από την UCI. Πιστεύω ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι αγώνες και στην Κω θα γίνει το ίδιο και εδώ».
Νίκος Πρέζας: «Στοίχημα που το έχουμε ήδη κερδίσει»
Ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Κω και εκτελεστικός διευθυντής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Νίκος Πρέζας έβαλε τον επίλογο στη συνέντευξη Τύπου, ζητώντας από τον κόσμο του νησιού να δείξει κατανόηση στα μέτρα ασφαλείας που θα τηρηθούν την ώρα των αγώνων, και επισημαίνοντας στη συνέχεια: «Αποτελεί τιμή για το νησί μας να φιλοξενούμε αυτήν την παγκόσμια διοργάνωση και τιμή να έχουμε ως διοργανωτή τον κ. Λεβεντάκη, έναν άνθρωπο με ήθος και υπευθυνότητα, που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Δεν θα γινόταν τίποτα αν δεν είχαμε μια επιτροπή αποτελούμενη από τον Ποδηλατικό Ομιλο Κω, τον ΔΟΠΑΒΣ, με κυριότερο τον κ. Σταματάκη, κι εφόσον δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, που είναι σε κάθε βήμα μαζί μας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι οι επιχειρηματίες της Κω αγκάλιασαν χωρίς δεύτερη σκέψη τη διοργάνωση προσφέροντας χορηγίες. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η ποδηλατική κοινότητα της Κω έχει αναπτυχθεί (σ.σ. θα μετάσχουν 35 ποδηλάτες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο) και μαζί με τον ΔΟΠΑΒΣ, τον Δήμο και την Περιφέρεια κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και για να φέρουμε την Κω στο προσκήνιο ως νησί του ποδηλάτου.
Το UCI Kos Gran Fondo είναι ένα στοίχημα που ήδη το έχουμε κερδίσει. Στόχος μας είναι να το καθιερώσουμε στο νησί μας».

Τέλος, να θυμίσουμε ότι από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κω παίρνει την πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Βαρέζε (31/8-2/9) το 25%  των συμμετεχόντων σε κάθε ηλικιακή κατηγορία: 19-34 ετών και ανά 5ετία (35-39, 40-44 κ.ο.κ) έως 65+ ετών.
ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ
 The post Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών της Κω ξεκινά appeared first on sports.ert.gr.

2018-04-12 15:10:03

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ