Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας-Σερβίας για σταθερότητα κι ενίσχυση στα Βαλκάνια (video)

«Κλειδί» για την επίλυση του Σκοπιανού είναι ο ρεαλισμός, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στα Βαλκάνια. Ο Νίκος Κοτζιάς, που συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσις, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί με τους οποίους θα κερδίζουν και οι δύο πλευρές.

«Ρεαλισμός και πραγματισμός»
«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του.
«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», είπε.
«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Ντάτσιτς.
Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Κοτζιάς είπε πως «είμαστε δύο λαοί που έχουμε περάσει μαζί λύπες και χαρές στην ιστορία της περιοχής».
«Η Ελλάδα συναισθάνεται την ευθύνη που έχει για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής και συνεργάζεται με τη Σερβία σε μία τέτοια κατεύθυνση» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, εξηγώντας ότι τα θέματα στα οποία εστιάστηκε η προσοχή με τον κ. Ντάτσιτς ήταν τα προβλήματα της περιοχής και οι πρακτικοί τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο υπουργείων, η κοινή δράση και η συνεργασία στην ΕΕ, αλλά και όπου θα μπορούσε να βοηθήσει ο ένας τον άλλον με την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη του.
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης των δύο υπουργών, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», και όπως είπε, «είναι μία ανεπτυγμένη κοινωνία με γνώση και τεχνολογία και πρέπει σήμερα όχι μόνο να συζητάει τα κεφάλαια για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και το πώς βλέπει και εκείνη το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον κ. Ντάτσις στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του, τον προσεχή Μάιο στο Σούνιο, των χωρών μελών της ΕΕ των Βαλκανίων με τις χώρες του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες πέντε προς ένταξη χώρες της ΕΕ.
Η Σερβία υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας σε όλα τα θέματα της περιοχής και επιδιώκει τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά ζητήματα, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.
Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι θα πρέπει μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας να οικοδομηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας που θα επιτρέπει την κοινή αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων.
Ο Σέρβος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Κοτζιά για τις εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου και τις προσπάθειες που κάνει η Σερβία για μία συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Επισήμανε δε ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου θα πρέπει να είναι συμβιβαστική και διεμήνυσε ότι ποτέ η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο κ. Ντάτσις ανέφερε, επίσης, ότι εντός του 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι η δεύτερη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Ν. Μελέτης], ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Στο Βελιγράδι ο Νίκος Κοτζιάς – Αύριο στην Οχρίδα για το Σκοπιανό
www.ert.gr

2018-04-11 11:10:22

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ