Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την ΠΓΔΜ

Μονόδρομο για την είσοδο της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε χαρακτηρίζει η Αθήνα τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, σχολιάζοντας τις εμφανείς διαφορές στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, επισημαίνει ότι «έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια».
Την αντιπαράθεση κυβέρνησης και Ν.Δ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σλοβάκου βουλευτή του ΕΛΚ, σύμφωνα με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με τη συμφωνία για το όνομα.
Στην ΝΔ, αναφορικά με τις δηλώσεις του Σλοβάκου ευρωβουλευτή, κάνουν λόγο για απομόνωση εκ μέρους του κ. Κούκαν μόνο μίας φράσης από τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραβλέποντας εντελώς όλες τις προϋποθέσεις που απαρίθμησε ο Πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να γίνει δεκτή μία λύση. Πιο συγκεκριμένα πηγές της ΝΔ αναφέρουν: «Υπογράμμισε συγκεκριμένα οτι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός, είναι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων με την απάλειψη καθε αλυτρωτικής αναφορας και η υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι ολων και για κάθε χρήση (erga omnes). Τόνισε επιπλέον οτι δεν μπορει να γινει καθοιονδήποτε τρόπο αποδεκτή η αναγνώριση «μακεδονικης εθνοτητας» και «μακεδονικης γλώσσας» και επισήμανε οτι οι Έλληνες εχουν αυξημένη ευαισθησία στο θέμα του ονόματος καλώντας τους Ευρωπαίους να τη σεβαστούν».

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να μην μιλάει για την ταμπακιέρα ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μπερδεύει τις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ με την επίσημα αναγνωρισμένη γλώσσα εκάστου κράτους-μέλους, τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Αντιπαράθεση και στη Βουλή για τις δηλώσεις του Σλοβάκου βουλευτή του ΕΛΚ. Ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχολίασε τις εξελίξεις στο μακεδονικό χαιρετίζοντας τη μετακίνηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.
Απο την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία που δεν έχει τη στήριξη του κυβερνητικού εταίρου.www.ert.gr

2018-06-08 17:15:23

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ