Στο σκοτάδι «βυθίστηκε» το Πακιστάν λόγω βλάβης

«Μπλακάουτ» σημειώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του Πακιστάν λόγω μιας γιγαντιαίας βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Συνέπεια αυτού ήταν μεγάλες πόλεις όπως η Λαχόρη και το Καράτσι να μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί 12 και πλέον ώρες.

Το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί ακόμα όταν έπεσε η νύχτα.

Το Πακιστάν ταλαιπωρείται διαρκώς από τις διακοπές ρεύματος, καθώς αντιμετωπίζει χρόνια ενεργειακή κρίση που επιτείνεται λόγω του περίπλοκου και γερασμένου συστήματος διανομής. Σύμφωνα με τις αρχές, η βλάβη οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος, με απότομη αύξηση της τάσης που σημειώθηκε στις 7.30 το πρωί, τοπική ώρα (04.30 ώρα Ελλάδας. Η ηλεκτροδότηση επανήλθε, αλλά μόνο εν μέρει, στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και σε άλλες πόλεις.

Την έναρξη έρευνας σχετικά με το μπλακάουτ ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Χουράμ Νταστγκίρ Χαν. «Αντιμετωπίζουμε κάποια εμπόδια αλλά θα τα ξεπεράσουμε και θα αποκαταστήσουμε το ρεύμα σε όλη τη χώρα, μέχρι το βράδυ», ανέφερε.

Πώς προκλήθηκε η βλάβη

Η βλάβη προκλήθηκε λόγω απότομης αύξησης της τάσης στο δίκτυο, όταν ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, το πρωί. Ο Χαν εξήγησε ότι τον χειμώνα αυτές οι μονάδες διακόπτουν προσωρινά τη λειτουργία τους τη νύχτα, για να εξοικονομηθούν καύσιμα.

Τα περισσότερα νοσοκομεία, οι βιομηχανίες και τα κυβερνητικά κτίρια διαθέτουν γεννήτριες. Όμως τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις συχνά δεν έχουν τα μέσα για να αγοράσουν τέτοιον εξοπλισμό.

Στο βόρειο Πακιστάν η θερμοκρασία απόψε αναμένεται ότι θα πέσει κάτω από το 0. Το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι εκτεταμένο, όχι όμως και αξιόπιστο, λόγω των ελλείψεων στο φυσικό αέριο.

Προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες

Χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως ανέφερε στο Twitter η πακιστανική εταιρεία ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών (PTA). Εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν αποκατασταθεί σύντομα η ηλεκτροδότηση μπορεί να προκληθεί μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες καθώς οι κεραίες και οι πύργοι μένουν σταδιακά από καύσιμα και μπαταρίες. Ορισμένοι χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι εξαφανίστηκε το σήμα των κινητών τηλεφώνων σε μεγάλες πόλεις, όπως στο Ισλαμαμπάντ. Ένας εκπρόσωπος της PTA δεν απάντησε στο ερώτημα πόσοι πύργοι τηλεπικοινωνιών έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με το Netblocks, που παρακολουθεί το διαδίκτυο παγκοσμίως, παρουσιάζονται προβλήματα και στην πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Η PTA αναφέρει ότι στο Πακιστάν υπάρχουν 194 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και 124 εκατομμύρια συνδρομητές διαδικτυακών υπηρεσιών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP