Στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τα ενεργειακά ζητήματα, βρίσκονται στην ατζέντα των τριμερών συνομιλιών των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ την Τρίτη 8 Μαίου 2018, καθώς επίσης και στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Παράλληλα, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 9:30. Η σημερινή συνάντηση στη Λευκωσία αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών και ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται: Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East-Med, «έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας».
Επιπλέον, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.
Ως ιδιαίτερης σημασίας αξιολογείται επίσης η συμφωνία που θα υπογραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, και η οποία αφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.
Ακόμη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου έχει ως εξής:

09:30 ‘Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
09:35 Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου
10:15 Τριμερής συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Παράλληλες τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών-Τηλεπικοινωνιών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

11:15 Υπογραφή τριμερών συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας και δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ
11:45 Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-08 05:52:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ