Στην L’Oreal η Aesop- Deal 2,5 δισ. δολαρίων

Ο γαλλικός κολοσσός ειδών περιποίησης L’Oréal έκλεισε ύψους 2,53 δισ. δολαρίων για να εξαγοράσει την εταιρεία πολυτελών καλλυντικών Aesop από την βραζιλιάνικη Natura & Co.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο, έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Για να αγοράσουν μερίδιο στην Aesop είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η εταιρεία private equity Permira και η κινεζική επενδυτική Primavera Capital, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το deal επεκτείνει την παρουσία της L’Oreal στην αγορά των πολυτελών καλλυντικών, ενώ παράλληλα ανακουφίζει οικονομικά τη βραζιλιάνικη εταιρεία που επιβαρύνεται από τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και το σημαντικό χρέος της. Η Natura αντιμετώπισε μια δύσκολη περίοδο προσπαθώντας να επεκταθεί παγκοσμίως την ώρα που η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν σημαντικές διαταραχές.

Για τη Natura, η συμφωνία είναι μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο της οποίας ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος και εκτελεστικός πρόεδρος Roberto Marques παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, παραδίδοντας τα ηνία στον Fabio Barbosa.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πώληση θα στηρίξει τις στρατηγικές της προτεραιότητες, όπως η ενοποίηση των δραστηριοτήτων της στη Λατινική Αμερική, «καθώς και η περαιτέρω βελτιστοποίηση του αποτυπώματος της Avon International και η συνεχής βελτίωση των δραστηριοτήτων του The Body Shop».

Η Aesop είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία της Natura και λειτουργεί σχεδόν 400 καταστήματα. Σημείωσε πωλήσεις 537 εκατ. δολαρίων το 2022, αυξημένες κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ανέφερε επίσης διψήφια ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιήθηκε πέρυσι και ανακοίνωσε ότι εισήλθε στην κινεζική αγορά «με ισχυρές επιδόσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες».

«Η Aesop αξιοποιεί όλα τα σημερινά ανοδικά ρεύματα και η L’Oreal θα συμβάλει στην απελευθέρωση του τεράστιου δυναμικού ανάπτυξής της, ιδίως στην Κίνα και στο λιανικό εμπόριο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της L’Oreal, Nicolas Hieronimus.