Σταματούν οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία θα σταματήσουν προσωρινά προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος στις τιμές, όμως θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται η διαμετακόμισή τους, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους.

Ο Τέλους ανέλαβε καθήκοντα χθες Πέμπτη μετά την παραίτηση του προκατόχου του εν μέσω διαμαρτυριών των αγροτών για τις μειούμενες τιμές παραγωγού.

“Συμφωνήσαμε να περιορίσουμε και για την ώρα να σταματήσουμε τις εξαγωγές στην Πολωνία”, δήλωσε ο Τέλους στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του. “Η διαμετακόμιση θα επιτρέπεται αλλά θα εποπτεύεται στενά και στις δύο χώρες έτσι ώστε τα ουκρανικά σιτηρά να μην μένουν στην Πολωνία”.

Μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, τα οποία είναι φθηνότερα από εκείνα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγουν να μένουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης εν μέσω συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επηρεάζοντας σημαντικά τις τιμές και τις πωλήσεις για τους ντόπιους αγρότες.

Αυτό έχει δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα για τους εθνικιστές του κυβερνώντος Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) σε μια εκλογική χρονιά.

Οι πρωθυπουργοί πέντε χωρών περιλαμβανομένης της Πολωνίας έστειλαν επιστολή την περασμένη εβδομάδα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας να αναληφθεί δράση για τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters