Σοφόν το ασαφές: Aπορρόφηση της προσφοράς αυθημερόν

Από τις συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα μηνύματα χθες ήταν υπέρ της καθόδου των μετοχικών αξιών και τελικά σε αυτή τη δυναμική συνέβαλαν και τα ΣΜΕ του αντιπροσωπευτικότερου μετοχικού δείκτη, του S&P 500. Στην Ευρώπη οι αγορές άνοιξαν με πτωτικά χάσματα και δεν υπήρξε στη συνέχεια υπαινιγμός στο ταμπλό των ισχυρότερων πως η κάθοδος θα μπορούσε να ανατραπεί. Στην αθηναϊκή αγορά, ωστόσο, η δυναμική δεν είχε ταύτιση με όσα ίσχυαν στην Ευρωζώνη. Το πρόγραμμα είχε συσσώρευση και για τη στήλη όλα αυτά δεν ήταν παρά μια προετοιμασία για την προσέγγιση του Γ.Δ. αυτή την εβδομάδα στη ζώνη των 1.030 με 1.035 μονάδων.

Πρωταγωνιστής ή καθοδηγητής της διάθεσης για ρίσκο η ΜΥΤΙΛ, σε φάση διόρθωσης οι τραπεζικές μετοχές. Στις 15:00, με τον τζίρο στα 47,5 εκατ. ευρώ, ο μέσος όρος είχε κέρδη 0,2%, αφού ήταν στις 1.017,5 μονάδες. Με ανώτερο ημέρας από τις 11:29 τις 1.019,15, ενώ στην Ευρωζώνη οι CAC, DAX και Stoxx Europe 600 υποχωρούσαν κατά 0,5% και τα ΣΜΕ του S&P 500 είχαν μεταβολή -0,9%. Με άλλα λόγια, η αγορά της Αθήνας ήταν αδιάβροχη, αδιάφθορη, ανεξαρτήτων κινήτρων και αντιπροσωπευτική της ιδιαζόντως σταθερής εμπιστοσύνης των ξένων θεσμικών ως προς την εξέλιξη της ανάπτυξης στη χώρα. Μυστήρια πράγματα και μάλιστα στον χώρο των επενδύσεων, που όλα είναι σε μεγάλο βαθμό «χειροπιαστά».

Με τέτοια δυναμική θα άξιζε να μην κάνει το ελληνικό κράτος έξοδα για ταξίδια στην Ιαπωνία. Περιττό να τονίσουμε πως ο τρόπος γραφής προκύπτει από τη χαρά μας, καθώς πλέον και εμείς καταταγήκαμε εθελοντικά στους παρατηρητές της αγοράς που είναι γεμάτοι από μια ευχάριστη έκπληξη. Άσχετο αλλά διδακτικό. Κάθε γενιά περνά τελικά από μια φάση στην οποία οι ισχυροί παράγοντες των χρηματιστηρίων τους πιάνουν κορόιδα. Ο λαμπερός ινφλουένσερ Έλον Μασκ, μάγεψε πρώτα τους επενδυτές με τις τεράστιες λίστες παραγγελιών για Tesla και τις παρεμβάσεις στα κρυπτονομίσματα, εκτινάσσοντας την τιμή της μετοχής. Έπειτα, με σειρά ηθελημένων ή μη «εσφαλμένων ενεργειών», την καταπόντισε. Κατόπιν μάζεψε την προφορά στα χαμηλά και ξανά προς τη δόξα τραβά.

Κάτι ανάλογο, δηλαδή την απορρόφηση της προσφοράς, αυθημερόν όμως, είδαμε να συμβαίνει στο Χ.Α. Η επάνοδος της κυριαρχίας της ζήτησης στις τραπεζικές μετοχές άλλαξε την ατμόσφαιρα στο τελευταίο ημίωρο. Συνέβαλε και η ανακοίνωση της ΑΛΦΑ για έκδοση ομολόγου, ώστε να σηκώσει 300 εκατ. ευρώ μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, με τους εξ επαγγέλματος γκρινιάρηδες να τονίζουν πως δεν βελτίωσε το οτιδήποτε η αξιολόγησή της. Αδικαίωτοι καταστροφολόγοι, ψυχραιμία.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου...

«Καθρεφτάκια σε ιθαγενείς»

Μια παρένθεση στην τόσο μπερδεμένη επικοινωνία των πολιτικών με τους πολίτες θα μπορούσε να είναι η σύγκληση μιας διακομματικής επιτροπής, με πρώτο μέλημά της τον προσδιορισμό ομάδας ζητημάτων που παραδέχονται όλοι ότι πιθανότατα θα βρεθεί κοινή βάση. Τόσο γλυκά, τόσο μαλακά, αξίζει να προσεγγιστεί η διαδικασία για την εύρεση ενός είδους συναίνεσης. Ανασκαλεύουμε την υπόθεση, γιατί βλέπουμε πόσο καταλυτικά λειτούργησαν σε παγκόσμια κλίμακα τα προβλήματα από την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο στην Ευρώπη και την εκτίναξη των επιτοκίων. Τεράστιες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον χρηματοπιστωτικό τομέα υποχρεώνονται να αλλάξουν τις συνεργασίες τους, τον τρόπο παραγωγής, τη φιλοσοφία για το πώς θα παράγουν κέρδη. Εδώ, επειδή πλησιάζουμε στον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, απολαμβάνουμε τις προσφορές διαφόρων ειδών pass σαν «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς». Επιδόματα, με κορύφωση το «προσωπική διαφορά pass». Κάποια στιγμή ο κόσμος θα πει πάσο στα pass.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Από την έντυπη έκδοση