Ρώσος πρεσβευτής: Ο Αλ. Τσίπρας στη Μόσχα εντός του 2018

Στα επίκαιρα διεθνή ζητήματα και στις εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή μας αναφέρθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μάσλοφ, ο οποίος ανήγγειλε την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα εντός του 2018, ένα έτος σταθμό, όπως το χαρακτήρισε, καθώς εορτάζονται τα 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην πρεσβευτική κατοικία, είπε –αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ- πως οι κατηγορίες της Βρετανίας κατά της Ρωσίας είναι αβάσιμες, ότι η Ρωσία πρότεινε την διεξαγωγή κοινής έρευνας, αλλά η Βρετανία αρνήθηκε την πρόταση, και τόνισε ότι η Ρωσία δεν αποφεύγει τον διάλογο στο θέμα αυτό.
Σε σχέση μάλιστα με το ίδιο ζήτημα, ο κ. Μάσλοφ επικρότησε τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι «εκτιμάμε το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την υπόθεση αυτή με τρόπο υπεύθυνο και προσεκτικό χωρίς να φτάσει σε ακραία ένταση με τη Ρωσία», όπως και την τοποθέτηση στο θέμα αυτό του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις 19 Μαρτίου.
Ο Ρώσος πρεσβευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική των ελληνορωσικών σχέσεων, στις οποίες εντόπισε μια θετική δυναμική παρά το γενικό κλίμα που μοιάζει με ψυχροπολεμικό όπως είπε, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «αξιόπιστό εταίρο».
Επισημαίνοντας βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι υπάρχει ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, αλλά και των τουριστικών ροών από τη Ρωσία, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα υπάρξει αύξηση των τουριστικών ροών για εφέτος, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι που θα επισκεφθούν εφέτος την Ελλάδα ενδεχομένως να φθάσουν το ένα εκατομμύριο τουρίστες, σε σχέση με τις 900 χιλιάδες που ήταν πέρυσι.
Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που είναι ρωσική και αφορά μονάδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Ελούντα της Κρήτης με προϋπολογισμό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο: «Αποκλείεται, δεν μπορώ να φανταστώ έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών που είναι μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας».
Αλλά και στο θέμα των Σκοπίων, ο κ. Μάσλοφ, επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, είπε ότι «οποιαδήποτε λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις θα είναι αποδεκτή και πως, αν αυτή ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας, θα την αναγνωρίσουμε όλοι». Παράλληλα επεσήμανε ότι η θέση της Ρωσίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς αρνητική» καθώς «δεν μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια».
Μιλώντας για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που δείχνουν η Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες για τη συνεργασία αυτή, ο Ρώσος πρεσβευτής αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream, και συγκεκριμένα της δεύτερης γραμμής που θα φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα με προορισμό την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η επέκταση αυτή του αγωγού φυσικού αερίου μπορεί να γίνει, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά .
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις του αμερικανικού Πενταγώνου και τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις πωλήσεις των ρωσικών συστοιχιών S-400 στην Τουρκία, ο Ρώσος πρεσβευτής είπε χαρακτηριστικά: «Πρώτον, οι S-400 είναι όπλα αμυντικού χαρακτήρα. Δεύτερον, η Ελλάδα διαθέτει τους S-300 και πολλά άλλα οπλικά ρωσικά συστήματα και τρίτον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ».
Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου της Τουρκίας, ο κ. Μάσλοφ είπε ότι «λαμβάνονται υπόψη όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την κατασκευή ενός τέτοιους σταθμού, όπως και όλοι οι σεισμογενείς παράγοντες της περιοχής».
Ο Ρώσος πρεσβευτής αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται στην Αστανά αποδίδουν ήθη καρπούς, υπενθυμίζοντας ότι έγινε εφικτό να δημιουργηθούν ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία με τη συνεργασία της Τουρκίας και του Ιράν, και να συνέλθει το Συνέδριο του ενδοσυριακού διαλόγου στο Σότσι.
Ωστόσο, ο κ. Μάσλοφ τόνισε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν μια διαφορετική πορεία» στη Συρία, τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν τάσσονται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Ο κ. Μάσλοφ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει πολεμική εμπλοκή μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην Συρία, όταν του τέθηκε σχετική ερώτηση.
Επίσης, σχετικά με την ένταση που δημιουργείται μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Μάσλοφ είπε ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-10 19:30:36

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ