Ράλι μετά την επιβεβαίωση Πάουελ για επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων

Σε ράλι επιδόθηκε η Wall Street από τη στιγμή που o πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκιακών αυξήσεων.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 737,24 μονάδες βάσης ή 2,2% κλείνοντας στις 34.589,77 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη 4,41% στις 11.468 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 3,09% στις 4.080,11 μονάδες, τερματίζοντας την πτώση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων.

«Είναι κατάλληλη στιγμή να μετριάσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθώς προσεγγίζουμε το περιοριστικό επίπεδο το οποίο θα είναι αρκετό για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων θα γίνει άμεσα, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», ανέφερε ο Πάουελ, σε ομιλία του στο Brookings Institution, think tank στην Ουάσιγκτον, θεωρώντας τον πιο χαμηλό ρυθμό των αυξήσεων ως ένα αποτελεσματικό τρόπο για την εξισορρόπηση των κινδύνων.

Επέστησε ωστόσο την προσοχή ότι η Fed θα συνεχίσει την περιοριστική πολιτική της για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού φθάσει στο τέλος της τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

«Παρά τις κάποιες πολλά υποσχόμενες εξελίξεις, έχουμε ακόμη να διανύσουμε μακρύ δρόμο για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε ο Πάουελ.

Τα σχόλια του Πάουελ ενισχύουν την αυξανόμενη προσδοκία των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μικρότερη επιτοκιακή αύξηση των 50 και όχι των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση στις 14 Δεκεμβρίου, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό.

«Οι επενδυτές προσβλέπουν σε αυτή την τοποθέτηση του Πάουελ, που θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει ως βράχο βεβαιότητας που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη προβλεψιμότητα ως προς το πού θα φθάσουν τα επιτόκια. Το μήνυμα ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται από τις αρχές Δεκεμβρίου είναι αυτός ακριβώς ο βράχος της βεβαιότητας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γκρεγκ Μπασούκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments.

Το σημερινό ράλι προσέφερε ένα μεγάλο στήριγμα στα μηνιαία κέρδη και των τριων χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street: ο Dow και ο S&P 500 κλείνουν το Νοέμβριο με άνοδο 5,7% και 5,4% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη περίπου 4,4%.