Πώς η long covid αλλάζει την αγορά εργασίας

Μια νέα μελέτη, που παρουσίασε το CNBC, έφερε στο φως στοιχεία για την σύνδεση της long covid με την έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού από την αγορά εργασίας. Ειδικότερα, η long covid μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από την εργασία και να μειώσει την παραγωγικότητά τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και επιβαρύνοντας την οικονομία. Η εν λόγω μελέτη αφορά κυρίως τις ΗΠΑ.

Η long covid είναι μια χρόνια ασθένεια που προκύπτει από τη μόλυνση με τον κορωνοϊό. Διαθέτει πληθώρα συμπτωμάτων, τα οποία για ορισμένους μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να επιμείνουν για χρόνια. Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ γνωστοποίησε τον Νοέμβριο ότι έως και το 30% των Αμερικανών αναπτύσσουν μακροχρόνια long covid μετά την μόλυνσή τους με τον κορωνοϊό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται έως και 23 εκατομμύρια Αμερικανοί.

18% των ατόμων με long covid απουσίαζαν για έναν χρόνο από την εργασία τους

Τα συμπτώματα μπορούν να κρατήσουν τους ανθρώπους εκτός εργασίας για σημαντικά χρονικά διαστήματα.

Περίπου το 18% των ατόμων με long covid δεν είχαν επιστρέψει στην εργασία τους για περισσότερο από ένα έτος μετά τη νόσησή τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του New York State Insurance Fund, του μεγαλύτερου ασφαλιστή αποζημίωσης εργαζομένων της πολιτείας. Από αυτό το ποσοστό, περισσότεροι από 3 στους 4 ήταν κάτω των 60 ετών.

Ένα άλλο 40% επέστρεψε στην εργασία του εντός 60 ημερών από τη μόλυνση, αλλά εξακολουθούσε να λαμβάνει ιατρική περίθαλψη – παρουσιάζοντας προκλήσεις όπως μειωμένες ώρες εργασίας, χαμηλότερη παραγωγικότητα και άλλες προσαρμογές στον χώρο εργασίας, δήλωσε το NYSIF.

«Εάν τα ευρήματα αυτά έχουν ευρεία απήχηση, αρχίζουν να καλύπτουν κενά πληροφοριών σχετικά με την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός υποτιμημένου λόγου για τις πολλές θέσεις εργασίας που δεν έχουν καλυφθεί και το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην εργασία από την εμφάνιση της πανδημίας», σύμφωνα με την έκθεση.

naftemporiki.gr