Πιθανή η συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup της 24 Μαΐου (video)

Μετά την επίτευξη της κατ αρχήν συμφωνίας σε τεχνική βάση (SLA), η ελληνική κυβέρνηση καλείται τώρα να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουνίου που συνεδριάζει το Eurogroup και επιχειρείται να ληφθεί η συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος αλλά και για την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, σύμφωνα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το οικονομικό επιτελείο έχει περιθώριο 25 ημερών για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, καταθέτοντας ως τις 15 Ιουνίου πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θα υλοποιούνται στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν με το «κουαρτέτο».

Το Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι ο επόμενος σταθμός, καθώς κατά τη συνάντηση της Πέμπτης εάν δεν διαφανεί κοινός τόπος με το Βερολίνο, το ΔΝΤ αναμένεται να δρομολογήσει διαδικασία απεγκλωβισμού του κάτι που δεν θέλουν ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα προηγηθεί έκτακτη σύγκληση του Euro Working Group – EWG το οποίο θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών.
Τα περίπου 10 προαπαιτούμενα που όπως υπολογίζεται δεν θα υλοποιηθούν θα μεταφερθούν ως νέα «ορόσημα» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας, το οποίο μαζί τα μέτρα για το χρέος συνιστούν τα βασικότερα θέματα της άτυπης συνόδου στο Λουξεμβούργο (21 Ιουνίου).
Στο ίδιο Eurogroup αναμένεται να εγκριθεί και η τελευταία δόση του 3ου Μνημονίου, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί για το «μαξιλάρι ρευστότητας» εν όψει εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάληςwww.ert.gr

2018-05-21 14:55:58

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ