Πιέσεις από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων

Πιέσεις από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων δέχθηκε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να διακοπεί το ράλι που πυροδοτήθηκε από τη Nvidia και τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Dow Jones υποχώρησε 411,32 μονάδες ή 1,06% στις 38.441,54 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,74% στις 5.266,95 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,58% στις 16.920,58 μονάδες, καθώς η άνοδος της Nvidia δεν κατάφερε να προσφέρει στήριγμα στην αγορά.

Η Νvidia κατάφερε πράγματι να κλείσει τη συνεδρίαση με άνοδο 0,8% αντιστρέφοντας τις αρχικές της απώλειες 2,6%. Η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας κινείτο ανοδικά σε κάθε συνεδρίαση από τότε που ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας σωρευτικά κέρδη 20%.

Και οι 11 κλάδοι του S&P 500 έκλεισαν στο «κόκκινο», με περισσότερες από 400 μετοχές του δείκτη να υποχωρούν και περισσότερες από τα δύο-τρίτα των 30 μετοχών του Dow Jones να παρουσιάζουν επίσης πτώση. Ο ασφαλιστικός όμιλος UnitedHealth καθοδήγησε τις απώλειες με πτώση άνω του 4%, ενώ και άλλες μετοχές από τον χώρο ασφάλισης υγείας ακολούθησαν την πτώση.

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών για δεύτερο διαδοχική συνεδρίαση, ξεπερνώντας το 4,6%. «Σήμερα, όλα έχουν επηρεαστεί από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, καθώς και των διετών και των 10ετών έχουν φθάσει σε επίπεδα που δεν είναι πλέον ανεκτά», αναφέρει ο Άνταμ Τέρνκουιστ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Ωστόσο, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναμένεται να κλείσουν το μήνα με σημαντικά κέρδη: ο S&P 500 ενισχύεται το Μάιο 5%, ενώ ο Dow περισσότερο από 1,5%. Ο Nasdaq έχει το προβάδισμα με άνοδο άνω του 8%.